Sari la conținut

Ambasadorul SUA, îngrijorat de Codurile Penale

Modificările propuse pentru codurile penal şi de procedură penală sunt urmărite îndeaproape de Ambasada Statelor Unite ale Americii. Hans Klemm este îngrijorat că unele dintre modificările propuse de către parlamentari ar putea pune piedici colabărării României cu America în domeniul justiţiei.

hans klemm

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Hans Klemm, ambasadorul SUA în România: Vrem să ne asigurăm că orice schimbări ale legilor întăresc sistemul de justiţie din România. Noi vrem doar să ne asigurăm că pe măsură ce sunt avute în vedere schimbări, să nu facă dificilă sau chiar imposibilă colaborarea cu instituțiile din SUA, cooperarea procurorilor cu omologii români.

Reporter: Sunteţi îngrijorat că asta s-ar putea întâmpla?

Hans Klemm: Da. Da. Da. De asta monitorizăm îndeaproape. A fost o discuţie despre ce dovezi pot fi prezentate Curţii într-un caz penal, cum acea dovadă este colectată, dacă face imposibilă, de exemplu, folosirea monitorizărilor video... aceasta ar putea constrânge abilitatea noastră de a coopera cu cei care aplică legea în România.

Pe de altă parte, Hans Klemm l-a lăudat pe preşedintele Klaus Iohannis. Ambasadorul SUA crede că şeful statului a făcut foarte bine că nu a promulgat legile justiţiei, ci a cerut un punct de vedere Comisiei de la Veneţia. De altfel, SUA şi-a arătat în mai multe rânduri îngrijorarea cu privire la modificările adoptate de către parlamentari.

Hans Klemm: Noi am făcut, cred, foarte clare îngrijorările noastre despre primul pachet de legi despre justiţie. Cred că decizia luată de preşedinte să trimită pachetul Comisiei de la Veneţia, ca să obţină sfaturi din exterior, este una foarte bună.

Pe aceeași temă