Amenda unui protestatar anulată în instanță. Este invocată libertatea de exprimare

Data actualizării: Data publicării:
171217_PROTEST_MODIFICIARE_LEGILE_JUSTITIEI_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Judecătoria Sectorului 1 București a anulat amenda de 2.000 de lei primită de un protestar pe motiv că „nu trebuie declarate în prealabil adunările ce se desfășoară în exteriorul sediilor persoanelor juridice de interes public sau privat” și că libertatea de exprimare și libertatea de întrunire sunt garantate de Constituția României.

171217_PROTEST_MODIFICIARE_LEGILE_JUSTITIEI_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Argumentele care au determinat instanța să anuleze procesul verbal de sancționare întocmit de Jandarmerie sunt detaliate în motivarea Sentineței civile nr. 9251/2017, publicată de clujust.ro.

Protestatarul a primit amenda de 2.000 de lei pe 2 iulie 2017, de la Jandarmerie, deoarece ar fi „condus și organizat o adunare publică nedeclarată și neînregistrată” și nu a luat măsuri de întrerupere a acesteia.

„Având în vedere locul desfășurării adunării, respectiv în fața Guvernului României, aspect care reiese și din înregistrarea video depusă, instanța reține că sunt aplicabile în cauză dispozițiile art. 3 din Legea nr. 60/1991, potrivit cărora nu trebuie declarate în prealabil adunările ce se desfășoară în exteriorul sediilor persoanelor juridice de interes public sau privat. Interpretarea larg acceptată în practica judiciară este aceea că adunările publice trebuie să fie în legătură cu activitatea acelei instituții publice, or, în speță, este necontestat faptul că adunarea din data de 02.07.2017, organizată în fața Guvernului României avea drept scop manifestarea împotriva reprezentanților instituției și a măsurilor adoptate de aceștia”, scrie în motivarea sentinței.

Având în vedere faptul că aceste manifestații sunt pașnice, în lumina jurisprudenței CEDO, instanța apreciază că interzicerea acestora este de natură a aduce atingere libertății de exprimare și a libertății de întrunire garantate în primul rând prin Constituția României”, se mai arată în aceeași motivare.

Articolul integral AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri