An încărcat pentru justiția din România

Data actualizării: Data publicării:
ciocan justitie ciocanel sentinta judecatori foto facebook elena udrea 21 08 2015

Anul 2017 aduce decizii importante în zona sistemului judiciar. O serie de procese în care sunt implicate nume grele din politică sau din mediul de afaceri se apropie de final.

O primă decizie importantă așteptată chiar la începutul lunii ianuarie o vizează pe Alina Bica. Este cel de-al treilea dosar al fostei șefe a DIICOT, în care este acuzată că a luat mită pentru a clasa un dosar deschis pe numele omului de afaceri Horia Simu. O primă decizie în acest dosar este așteptată pe cinci ianuarie.

De asemenea, Alina Bica mai așteaptă o decizie în dosarul în care este acuzată de favorizarea lui Adriean Videanu și Ovidiu Tender. În acest dosar deja a fost dată o primă soluție și fosta șefă a DIICOT a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare.

Tot în 2017, mai  este așteptată decizia definitivă în dosarul Motorina, în care Sorin Blejnar a fost deja condamnat, în primă instanță, la cinci ani de închisoare cu executare. Sorin Blejnar este acuzat că ar fi sprijinit gruparea condusă de soţii Nemeş şi astfel 90.000 de tone de motorină ar fi fost tranzacţionate fără ca statul să încaseze un leu. Prejudiciul este de 56 de milioane de euro.

Amintim că fostul șef al ANAF este arestat în prezent într-un alt caz de corupție.

Mai sunt așteptate decizii în dosarele în care sunt vizați Ludovic Orban și Elena Udrea, precum și în dosarele ANRP. 

Procurorii au rămas și cu restanțe pentru anul 2017 în câteva dosare foarte mediatizate și în care sunt implicate nume grele din politica românească. Astfel, luna aceasta procurorii vor trimite decizia de trimite în judecată a dosarului Mineriadei din 1990. În acest dosar au fost inculpați recent Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu. Ei sunt acuzați de infracţiuni contra umanităţii. Este vorba despre reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

De asemenea, tot acest an trebuie trimise în judecată dosarul Revoluţiei și dosarul Hexi Pharma.

După 27 de ani de tergiversări, procurorii militari vorbesc deschis despre greşelile făcute în Dosarul Revoluţiei. Ancheta începută în anul 1990 este plină de erori, omisiuni și neglijențe. În primele luni ale anului 1990, procurorii din toată ţara au deschis 4544 de dosare penale.

Până în anul 1995 au fost trimise în judecată doar 275 de persoane printre care: 25 de generali, 114 ofiţeri si 87 de civili. Majoritea au făcut parte din regimul comunist. Nicio persoană din grupul care a preluat puterea după 22 decembrie 1989 nu a ajuns în faţa judecătorilor.

În ceea ce privește dosarul Hexi Pharma, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că este aproape de finalizare, o soluție fiind așteptată în primele zile ale anului 2017.

Mai sunt așteptate decizii în dosarul Microsoft și cel al Gazelor ieftine

Prejudiciul estimat de procurori în Dosarul Microsoft a fost de 27 de milioane de euro. Prin decizii definitive ale Curţii Supreme, statul va recupera puţin peste 16 milioane de euro şi 2 milioane de dolari de la cei patru condamnaţi.

În dosarul Gaze ieftine sunt cercetați omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru, Adriean Videanu, şi mai mulţi directori din cadrul Societăţii Naţionale Romgaz.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri