ANCHETĂ. Deputat: „România este plină de Lucani"

Data publicării:
20171221202544_IMG_5226-01 Mihai Lucan DIICOT inquam octav ganea

O veritabilă mafie care stabilea cine trăieşte şi cine moare iese la iveală în cazul chirurgului Mihai Lucan. Alexandru Arşinel, Victor Socaciu, ministrul Sănătăţii, Emil Boc şi Gheorghe Funar sunt numele menţionate în faţa procurorilor anti-mafia care îl anchetează pe medicul văzut de bolnavii de rinichi drept salvatorul lor. Parlamentarul ce a declanşat investigaţia a făcut astăzi noi declaraţii în faţa anchetatorilor. Politicienii menţionaţi de el au negat toţi că ar fi făcut ceva rău.

Emanuel Ungureanu: „România este plină de Lucani. Prima întrebare era: unde lucrezi? Nu ce te doare, ci unde lucrezi? Am asistat eu în 2003 când lucram acolo la scene de genul, o doamnă în varstă care tremura din toate încheieturile şi spune: <dar nu am, dom' profesor>, iar el îi răspundea: <Vacă ai? Vinde-o!>"

Chirurgul Lucan avea o listă paralelă cu pacienţi care aşteptau transplantul de rinichi şi decidea cine intră în sala de operaţie în funcţie de privilegiile pe care le putea oferi pacientul şi de câţi bani avea. Aşa spune deputatul de la plângerile căruia a pornit ancheta în care profesorul este acuzat că a făcut avere la clinica particulară folosind bani şi aparatură de la Institutul de Transplant.

Emanuel Ungureanu: „Li se sugera să plătească o sumă în avans ca să ajungă cu prioritate la transplant aşa cum au ajuns Victor Socaciu şi Alexandru Arşinel. Unii furmizau imagine sau influenţă politică, alţii trebuiau să plătească.”

Victor Socaciu şi Alexandru Arşinel nu au putut fi contactaţi pentru a comenta afirmaţiile. A răspuns în schimb ministrul Sănătăţii, la acuzaţiile care spun că ar fi protejat afacerea lui Lucan, considerată imorală de procurori.

Emanuel Ungureanu, deputat: „Domnul Bodog a făcut în aşa fel ca, controalele care veneau de la Ministerul Sănătăţii în echipa mixtă cu cei de la Casa de Asigurari Bucuresti să fie moi. Să nu descopere lucruri. Au fost cazaţi la un hotel de 5 stele din Cluj”.

Florian Bodog - ministrul Sănătăţii: „Domnul deputat bate câmpii. Controalele dispuse de mine în acest an au fost toate făcute în colaborare şi la solicitarea DIICOT”.

Cel care face dezvăluirile este acum deputat şi a lucrat la Insitutul de Transplant Renal Cluj-Napoca pe vremea când era condus de Mihai Lucan. Spune că ştie multe lucruri pe care le-au aflat de el şi procurorii. Aşa au descoperit oamenii legii că 18 mii de pacienţi care aveau trimitere la Institut au fost trimişi în decurs de 10 ani la clinica particulară a profesorului.

Emanuel Ungureanu: „El a fost ajutat în Cluj de domnul Emil Boc, el nu putea să facă businessul numit Lukmed fără Emil Boc. O să vedeţi în succesiunea de hotărâri de consiliu local cum se facilitează din ce în ce mai mult acest business numit de pacienţi LucFurt. Domnul Boc a fost operat de profesorul Lucan şi la clinica de stat şi la clinica privată. Domnul Boc l-a numit consilier personal”.

Deputatul Emanuel Ungureanu îl acuză de aceeaşi susţinere clandestină şi pe un alt primar de la Cluj-Napoca, Gheorghe Funar.

Şi acesta, şi Emil Boc neagă însă orice implicare ilegală în afacerea Lucan: "Contractul de concesiune pentru realizarea Clinicii Lukmed, care stabilea preţul şi suprafaţa de teren, a fost aprobat de Consiliul Local înainte ca eu să fiu Primar. Nu am beneficiat de niciun fel de tratament preferenţial din partea dlui Lucan, am avut scurte intervenţii medicale, care nu au necesitat internare, atât la Clinica de stat cât şi la clinica privată."

Gheorghe Funar: „Totul s-a desfăşurat legal, la fel ca şi în cazul altor solicitări ale unor investitori clujeni sau străini”.

Mihai Lucan, unul dintre pionierii transplantului renal de la noi, este acuzat de procurorii anti-mafia că a devalizat de cinci milioane de lei Institutul de Urologie şi Transplant Cluj-Napoca şi a făcut să înflorească afacerea cu clinica lui particulară.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...