Anchetă dificilă şi costisitoare după incendiul din Bamboo

Data publicării:
incendiu bamboo isu 6

Îndepărtarea resturilor fostului club Bamboo ar putea costa până la 15.000 de euro pe zi, spun specialiştii. Deocamdată nimeni nu ştie cine va plăti costurile operaţiunii. La patru zile de la incendiu, zona este considerată în continuare periculoasă iar criminaliștii nu au putut intra nici până acum în incinta clubului pentru cercetarea la fața locului.

Carmen Dan, ministrul de Interne: Există o rezoluție a Inspectoratului de stat în Construcții care a considerat că nu sunt, deocamdată, îndeplinite criteriile de siguranță pentru a intra acolo. Acolo avem grijă să fie totul păstrat în conservare.

Pentru a îndepărta resturile din structura clubului, anchetatorii au nevoie de utilaje de mare tonaj care nu sunt în dotarea ISU. De exemplu, de o macara care are capacitatea de până la 1.200 de tone şi un braţ de 68 de metri.

Cristian popa, reporter Digi24: Pentru ca polițiștii să înceapă cercetarea la fața locului în clubul Bamboo au nevoie de cel puțin de două astfel de macarale. Este foarte important ca macaralele să aibă un braț foarte lung în așa fel încât ele să stea poziționate în afara clubului dar să poată opera până spre mijlocul zonei care a ars.

Macaralele ar trebui să aibă o lungime a braţelor de cel puţin 50 de metri, adică exact lăţimea clubului care a ars. La sol, echipa de muncitori ar trebui să taie cu flexuri industriale bârnele metalice şi bucăţile de tablă din acoperiş pe care apoi să le ridice.

Cristian Popa, reporter Digi24: După ce polițiștii vor rezolva problema macaralelor, vor avea nevoie de mai multe astfel de platforme cu o capacitate mare de transport. Bucățile din acoperiș, după ce vor fi ridicate de pe poziție, vor fi transportate cu astfel de mijloace către zonele desemnate unde anchetatorii ar putea continua ancheta.

Ovidiu Vasilică, şeful IGSU: Mâine (miercuri, 25 ianuarie – n.r.), la nivelul Capitalei va avea loc o ședință a Comitetului consultativ municipal pentru situații de urgență în cadrul căreia se vor stabili măsurile necesare ca să se poată pătrunde în zona în care s-a produs acest incendiu. Până acum, știți foarte bine, zona este păzită.

Extragerea resturilor trebuie făcută însă cu mare grijă. Orice manevră greşită poate compromite eventualele probe de sub dărâmături. Închirierea utilajelor este costisitoare.

Laurențiu Tănase, managerul unei companii de construcții: Dacă vorbim de o echipă completă, formată din 30 de muncitori, două macarale de mare tonaj cu legători de sarcini, 4 nacele ridicătoare și oamenii care deservesc, plus oameni de tăiere și oameni de coordonare, vorbim de minim 10.000 de euro pe zi, până la 12.000 sau chiar 15.000 de euro.

O a doua soluţie se referă la amplasarea unui braţ mobil chiar în mijlocul clubului ars. Pentru asta, inginerii spun că au nevoie de o macara mobilă care să îndepărteze mai întâi resturile de materiale din centrul clubului iar apoi să construiasă o altă macara fixă în mijlocul ruinelor. Costul acetei operaţini: aproximativ 2.000 de euro pe lună. Operaţiunea ar putea dura însă câteva luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri