Anchetă DNA pe milionul de euro cheltuit pentru Craiova Culturală

Data publicării:
LIA OLGUTA VASILESCU_Craiova culturala

Procurorii anticorupție au început urmărirea penală in rem cu privire la modul în care Asociația Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021, printre fondatorii căreia se numără Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj, a cheltuit un milion de euro din bani publici. Ancheta survine, potrivit Gazetei de Sud, după ce Curtea de Conturi Dolj a arătat mai multe nereguli și încălcări ale legislației în vigoare în activitatea asociației.

LIA OLGUTA VASILESCU_Craiova culturala
Sursă foto: Asociația CCEC 2021

Urmărirea penală in rem a fost începută pentru abuz în serviciu și vizează cheltuielile făcute de Primăria Craiova și Asociația Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021 (Asociația CCEC 2021). Potrivit GdS, auditorii Curții de Conturi Dolj ar fi descoperit că banii ar fi fost cheltuiți netransparent și cu încălcarea legislației privind anchizițiile publice, finanțele publice locale și finanțarea asociațiilor.

Printre neregulile consemnate în raport: consultant străin plătit cu aproape 15.000 de euro pe lună (trebuia să conceapă strategia pentru ca orașul Craiova să câștige concursul pentru capitala europeană a culturii în 2021), peste 75.000 de lei plătiți pentru executarea unei statui din bronz care nu fusese recepționată până la momentul controlului, deconturi pentru cazare, masă și deplasare fără documente justificative, sponsorizare de 100.000 de lei către o asociație din București, pentru susținerea evenimentului „Balul Ambasadorilor”, din noiembrie 2013, de la Atheneul Român.

În replică la concluziile auditorilor publicate de GdS, Asociația CCEC 2021 a arătat că ar fi vorba de o decizie preliminară a Curții de Conturi Dolj și că „inițial nu au putut fi prezentate reprezentantului Curții documente justificative, din cauza volumului foarte mare de documente solicitate de pe o zi pe alta”. „Menționăm, de asemenea, că în decizie s-au făcut referiri la neconcordanțe care au fost ulterior justificate, de genul plata unei săli la Bruxelles pentru care era asigurată gratuitatea, concertul Operei Române Craiova la Bastia, lipsa unor statui sau plăți în plus față de contractele semnate”, au mai transmis reprezentanții Asociației.

În perioada 2013-2015, Asociația CCEC 2021 a primit de la Primăria Craiova fonduri de 4,6 milioane de lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri