Anchetă după dezvăluiri făcute de Digi24. ANI a sesizat Parchetul în legătură cu şeful ANSVSA

Data publicării:
04051134-2132553747

Dumitru Băiculescu a fost acţionar majoritar şi administrator la Medvet 2000, cu câteva zile înainte de a fi numit sef al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău. Printre primele lucruri pe care le-a făcut în noua funcţie a fost acela de a da aviz ca bun de plată pentru 12 facturi în valoare de 8.300 de lei către firma pe care o controla în urmă cu o săptamână.

Firma Medvet 2000 presta servicii veterinare pentru DSVSA , iar odată ajuns în funcție, Dumitru Băiculescu a și avizat plățile dinspre Direcție.

Toate aceste lucruri au reieșit în urma unei anchete Digi24, din urmă cu trei luni, în care Dumitru Băiculescu recunoaște că a semnat actele, dar spune că a fost o eroare.

Legea interzice funcționarilor publici să aibă legătură cu firme unde au fost acționari sau administratori, în ultimii cinci ani.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a constatat existența unor indicii cu privire la posibila încălcare a regimului juridic al conflictului de interese și a cerut Parchetului Buzău să facă verificări.

Dacă se va dovedi conflictul de interese, Dumitru Băiculescu riscă închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Șeful ANSVSA și-a aprobat singur facturi

Dumitru Băiculescu a fost numit pe 5 februarie 2014 în fruntea Direcţiei Sanitar Veterinare Buzău. În prima zi de muncă, proaspătul director a semnat două facturi, în valoare de 2.500 de lei, în calitatea sa de fost administrator al firmei Medvet 2000 SRL.

Decontarea facturilor de către DSV Buzău a fost aprobată de, surpriză, acelaşi Dumitru Băiculescu, în calitatea sa de proaspăt şef al instituţiei. Banii au fost plătiţi pentru crotalierea unor animale, adică montarea cipurilor de identificare.

Până pe 3 februarie, 95 la sută din acţiunile companiei erau în proprietatea lui Dumitru Băiculescu. El era şi administrator. Restul de 5 procente aparţineau fiicei sale, Sandra Elena. În ziua numirii în funcţie, Dumitru Băiculescu şi fiica au cedat toate acţiunile unor cunoscuţi - Nicoleta şi Daniel Drăguţ.

Dumitru Băiculescu, preşedinte ANSVSA: „E posibil că mi-a apărut o factură din acţiunile care au fost făcute până să vând societatea, care a fost vândută, repet, până pe data de 7 februarie, la mapă şi să fie semnat.”

Legea le interzice tuturor funcţionarilor publici să facă afaceri cu firmele la care sunt sau au fost acţionari.

Laura Ştefan, expert anticorupţie: „E vorba despre un conflict de interese. Oficialii publici nu au voie să intre în niciun fel de relaţii prin care ar putea să beneficieze anumite companii, de exemplu, cu care au avut relaţii de afaceri în ultimii cinci ani.”

Dumitru Băiculescu a fost angajat de ANSVSA Bucureşti, în ianuarie 2014, pe post de consilier principal. În mai puţin de o lună, este transferat la Buzău şi numit şef.

Stelian Mihalcea, şef Serviciu Control Sănătate Animală DSVSA Buzău: „Un om care n-avea niciun fel de experienţă în managementul unei instituţii, acolo unde a fost medic veterinar (...) a coordonat doi tehnicieni, un vizitiu şi o iapă, a ajuns la Direcţia Sanitar Veterinară director.”

Angajat DSVSA Buzău: „Legea 188, a funcţionarilor publici, prevede că această promovare s-ar putea face în condiţiile în care la nivelul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău nu ar fi fost persoane care să poată ocupa această funcţie. La nivelul DSVSA Buzău exista, ca un singur exemplu, directorul executiv adjunct care, conform regulamentului de organizare şi funcţionare, este înlocuitorul de drept al directorului executiv şi putea prelua această funcţie şi atribuţiile directorului executiv.”

Dumitru Băiculescu a ajuns şeful DSV Buzău după ce predecesorul său a fost demis de şeful autorităţii naţionale. O instanţă judecătorească a decis, însă, şase luni mai târziu, că demiterea a fost ilegală şi l-a reînscăunat pe vechiul director. Cu toate acestea, Dumitru Băiculescu a rămas în instituţie.

Stelian Mihalcea, şef Serviciu Control Sănătate Animală DSVSA Buzău: „Domnul fost director Băiculescu (...) a obţinut, iarăşi, cu încălcarea flagrantă a legii, ordin de delegare pe funcţia de supervizor. Nu există aşa ceva în organigrama, structura DSVSA-urilor judeţene.”

Cât timp Băiculescu a condus DSV Buzău, firma care i-a aparţinut acestuia a obţinut, fără licitaţie, reînnoirea contractului de servicii veterinare în localitatea Padina din judeţul Buzău.

Dumitru Băiculescu, preşedinte ANSVSA: „Conform contractului multianual de 15 ani, există un paragraf pe care nu-l mai reţin, (...) se făcea prelungirea automată, care nu s-a întâmplat numai cu a lui Medvet, care a fost a lui Băiculescu Dumitru până în februarie, toate au fost prelungite automat cu jumătate din perioada care a fost.”

Stelian Mihalcea, şef Serviciu Control Sănătate Animală DSVSA Buzău: „În situaţia de faţă, când Ordonanţa 34 a schimbat Legea Concesiunii, automat acţiunile sanitar veterinar concesionate trebuiau achiziţionate prin licitaţie.”

După scurta aventură la şefia DSV Buzău, în martie anul acesta Dumitru Băiculescu revine la Bucureşti. Victor Ponta îl numeşte preşedinte al ANSVSA.

Dumitru Băiculescu, preşedinte ANSVSA: „Am 31 de ani de activitate, care mă mândresc cu activitatea mea, în care am trecut prin toate etapele profesionale.”

Angajaţii DSVSA Buzău au depus plângeri la ANI şi DNA. Ei reclamă modul în care Dumitru Băiculescu a fost numit la şefia instituţiei judeţene şi facturile date spre decontare către propria firmă. Niciun răspuns nu a fost primit până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri