Anchetă finalizată după șase ani. 39 de persoane sunt acuzate în dosarul „Mită la vama Siret”

Data publicării:
vama siret masini

În acest dosar sunt implicați 16 inspectori şi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Siret, acuzați de abuz în serviciu, luare de mită, fals intelectual și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, potrivit procurorilor DNA.

De asemenea, 16 poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, din care doi ofiţeri cu funcţie de conducere şi control, sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu, iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional și folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Un consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, Adrian Dascălu, este acuzat de abuz în serviciu și folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În dosar sunt implicate, de asemenea, șase persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu ţigări din Ucraina în România prin Vama Siret. Acestea sunt acuzate de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat și cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor, în perioada august 2008 – februarie 2009, ar fi fost introduse în România, în mod ilegal, 286.240 pachete de ţigări din Ucraina. Toate transporturile s-au realizat cu sprijinul unor polițiști de frontieră și lucrători vamali.

Este vorba despre 35 de transporturi efectuate prin punctual de frontier Siret, din județul Suceava.

Anchetatorii spun că pentru fiecare transport, contrabandiștii plăteau câte 50 de lei polițistului de frontieră care verifica actele și 100 de lei ofițerului vamal care verifica mașina.

Valoarea prejudiciului la bugetul de stat a fost estimată la 1,5 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri