Anchetă penală deschisă de Parchetul General după o decizie a ICCJ ignorată de Senat

Data actualizării: Data publicării:
calin-popescu-tariceanu-demisie-senat-inquamphotos-george-calin (3)
Foto: InquamPhotos/George Călin

Anchetă penală care duce la fostul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și la un senator PSD de Giurgiu! Parchetul General face investigații pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale, după ce parlamentarul Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, deși în 2015 justiția a decis definitiv că a încălcat legea incompatibilităților și ar fi trebuit să își piardă funcția.

Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal și fac cercetări cu privire la posibile fapte, în această fază nefiind vizate persoane, de abuz în serviciu și de uzurpare a unor calități oficiale.

Plângerea a fost depusă anul trecut de o persoană care îi acuză pe fostul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și pe senatorul PSD Cristian Marciu de comiterea acestor infracțiuni prevăzute în Codul Penal.

În calitate de președintele al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu nu ar fi dat curs unei solicitări venite din partea Agenției Naționale de Integritate.

ANI a cerut Senatului, la doi ani de la decizia ICCJ, în primăvara anului 2017, să pună în aplicare decizia definitivă a instanței supreme și să anunțe în plenul Senatului încetarea mandatului senatorului PSD, deoarece nu mai era compatibil cu funcția pe care o ocupa.

Urmează ca procurorii să decidă dacă acuzațiile sunt sau nu întemeiate.

Numele lui Cristian Marciu era legat, în 2017, și despre încheierea MCV pentru România. Comisia Europeană atrăgea atenția, printre altele, că există trei cazuri de parlamentari ale căror mandate au fost confirmate în urma alegerilor de la sfârșitul anului 2016, deși aceștia au interdicția de a ocupa o funcție eligibilă timp de trei ani, ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive. Este vorba despre Steluța Cătăniciu, deputat ALDE, Ioan Sorin Roman (PSD) și Ovidiu Cristian Marciu (PSD).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri