Anchetarea magistraților | Meleșcanu: Procurorul general are foarte mari probleme în a gândi lucrurile

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar 170928_CSM_005_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

„Înfiinţarea unei secţii care să ancheteze magistraţi va întoarce România cu 27 de ani în urmă”. Această declarație a procurorului general Augustin Lazăr, făcută într-un interviu pentru Agerpres, l-a nemulțumit pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Cred că (procurorul general, n.r.) are foarte mari probleme în a gândi lucruile din acest punct de vedere. Până la urmă, este o structură specială care se ocupă doar de abuzurile care se efectuează. Au existat și există serioase îndoieli în legătură cu probitatea unor procurori și chiar a unor magistrați. Trebuie să existe o instituție care să se ocupe de modul în care judecătorii și procurorii își îndeplinesc funcțiile. Nimeni nu poate să fie autonom, independent și să nu țină seama de nimeni. Există un exhilibru între puterile statului, care trebuie să se realizeze prin formule constituționale și juridice.”, a spus ministrul de Externe, la Digi24. 

Teodor Meleșcanu a venit și cu o explicație pentru necesitatea înființării secției speciale: „E foarte greu să ai o Inspecție Judiciară, care este în subordinea CSM și care este cheamta sa faca lumină în anumite cazuri, de multe ori împotriva celor care sunt șefii lor”.

Augustin Lazăr a fost întrebat cum va gestiona noua structură care va trebui înfiinţată în cadrul Parchetului General, după ce Curtea Constituţională a dat undă verde pentru secţia specială de anchetare a magistraţilor.

„Simplul fapt al constituţionalităţii unui text nu înseamnă şi că acel text de lege ar fi oportun şi că ar fi bun. Curtea Constituţională nu examinează aceste aspecte. Este obligatoriu după ce se publică şi ajunge în vigoare. Dar, până atunci, cei care au puterea de a decide trebuie să ştie că ne-am întoarce cu circa 27 de ani în urmă. Şi când vă spun asta nu exagerez, pentru că, între timp, lumea a evoluat, a fost adoptat principiul specializării magistraţilor într-un domeniu sau altul. Nu mai există magistratul care se pricepe la de toate şi nu are cum să le facă pe toate. Nu poţi cerceta în acelaşi loc accidente de circulaţie cu abandon de familie, cu denunţurile inculpaţilor din penitenciare, ale condamnaţilor definitiv, că nu li s-au administrat toate probele pe parcursul procesului penal, cu corupţia şi cu alte şi alte lucruri imaginabile şi neimaginabile, pentru care se depun plângeri penale împotriva procurorilor”, a spus Augustin Lazăr.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri