ANP: Noul Cod penal impune sesizarea instanţei privind eventuala eliberare a 400 de persoane

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24-3

 

La nivelul tuturor unităţilor penitenciare s-au constituit şi au funcţionat comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ. Acestea au evaluat incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.

Astfel, până la 30 ianuarie 2014, comisiile au analizat 30.887 dosare ale persoanelor private de libertate.

„Urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanţelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate, pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri.

Înaintăm această cifră sub rezerva că, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale”, potrivit unui comunica transmis de ANP.

Noul Cod penal prevede termene mai scurte de eliberare condiţionată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri