ANRP 5 | Crinuța Dumitrean și Horia Simu, suspectați că au păgubit statul cu 8 milioane de euro

Data publicării:
Crinuta-Nicoleta-Dumitrean Dir-Gen-Adj-INA

„Acuzaţiile în aceast al cincilea dosar ANRP sunt construite în jurul unui teren cu o suprafaţă de 25 de hectare, care, în 2011, mare parte din el era teren agricol. Cu toate acestea, statul a plătit omului de afaceri Horia Simu şi celorlalţi proprietari aproape 9 milioane de euro în schimbul lui”, relatează Mihaela Brazdeș, reporter Digi24.

Terenul se află la marginea oraşului Constanţa, este străbătut de o cale ferată și de mai multe drumuri, unul chiar naţional. Tot aici sunt şi câteva transformatoare ce deservesc întreaga zonă. Practic, nu putea fi restituit, aşa încât despăgubirea poate fi justificată.

Numai că preţul plătit de stat în compensaţie este imens, spun procurorii anticorupţie, care vor să demonstreze că Horia Simu, care a cumpărat drepturile litigioase, a încasat ilegal milioanele de euro.

Atenţia anchetatorilor este îndreptată şi către Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, şi către cei cinci membri ai Comisiei de Despăgubiri care au semnat în unanimitate despăgubirea. Totul pe baza unui raport întocmit de un evaluator autorizat, care a stabilit un preţ de 35 de euro pe metru pătrat. Enorm spun procurorii, dar şi agenţii imobiliari din Constanţa.

Un teren irigabil folosit pentru legumicultură înseamnă 2 euro pe metrul pătrat”, spune Ioan Ududec, agent imobiliar.

Statul a piedut astfel aproape 8 milioane de euro, însă anchetatorii au luat drumul banilor. Cinci milioane de euro i-ar fi revenit lui Horia Simu, spun procurorii DNA, care susţin că din afacere a avut de câştigat şi Crinuţa Dumitrean.

400.000 de euro ar fi fost mita pe care Horia Simu i-a dat-o fostei şefe a ANRP. Nu direct, ci prin intermediari. Bani ar fi primit şi evaluatorul: 5.000 de euro pentru a găsi justificări pentru supraevaluarea terenului. Procurorii spun că evaluatorul nu a indicat exact poziţia terenului, însă a folosit ca reper preţurile unor terenuri intravilane de la malul mării şi din oraşul Constanţa.

Ulterior tranzacţiei păguboase pentru stat, Horia Simu ar fi spălat banii primiţi ilegal de la stat prin nouă contracte de împrumut semnate cu firme controlate tot de el.

Omul de afaceri este judecat în mai multe dosare. Într-unul pentru o altă despăgubire supraevaluată, într-un altul pentru devalizarea unei societăţi comerciale, iar într-un al treilea este cercetat alături de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, şi de fostul şef al ANAF, Şerban Pop.

Şi Crinuţa Dumitrean este judecată într-un alt dosar pentru despăgubiri supraevaluate şi este cercetată într-un altul, alături de parlamentarul Ioan Oltean, pentru o despăgubire considerată ilegală.

Cele cinci dosare de corupție de la ANRP

Nu este pentru prima oară când procurorii anticorupţie investighează caracatiţa corupţiei de la ANRP. Şi totuşi, în cele cinci dosare întocmite până acum, reţeta pare să se repete.

Dosar ANRP 1 - retrocedări ilegale - Bucureşti, Sector 2

Gheorghe Stelian - despăgubit în 2011

Teren - 130.535 mp

Drepturile litigioase - 1,5 mil. euro

Valoare despăgubită - 84,78 mil. euro

Prejudiciu - 61,7 milioane euro

Dosar ANRP 2 - retrocedări ilegale - Bucureşti, Sector 3

Valentin Vişoiu - despăgubit în 2008

Teren - 205.000 mp

Drepturi litigioase - 2,7 mil. euro

Valoare despăgubită - 105 mil. euro

Prejudiciu - 60 mil. euro

Dosar ANRP 3 - retrocedări ilegale - Bucureşti, Sector 6

Horia Simu - despăgubit în 2008

Teren - 97.509 mp

Drepturi litigioase - 1,5 mil. dolari

Valoare despăgubită - 128,2 mil. euro

Prejudiciu - 70 mil. euro

Dosar ANRP 4 - retrocedări ilegale - Piteşti, județul Argeş

Mihai Rotaru - despăgubit în 2010

Teren - 61.857 mp

Drepturi litigioase - 750.000 euro

Valoare despăgubită - 25 mil. euro

Prejudiciu - 20 mil. euro

Dosar ANRP 5 - retrocedări ilegale - Constanţa

Horia Simu - despăgubit în 2011

Teren - 25 hectare

Drepturi litigioase - 750.000 euro

Valoare despăgubită - 8,75 mil. euro

Prejudiciu - 7,87 mil. euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri