Anunțul Comisiei de la Veneția privind Codurile și legile justiției

Data actualizării: Data publicării:
florin iordache - octav ganea inquam
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comisia de Veneția va adopta o opinie privind amendamentele la Codul penal și Codul de procedură penală în sesiunea plenară din 19 octombrie, anunță organizația, într-un comunicat. În plus, aceasta va definitiva o opinie preliminară din iulie referitoare la amendamentele ce privesc statutul magistraților, organizarea judiciară și funcționarea CSM.

florin iordache inquam octav ganea 20180925143015_OGN_1788-01
Florin Iorache va discuta cu experții Comisiei de la Veneția / Foto: Inquam Photos

Comisia l-a invitat pentru un schimb de opinii pe deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei.

Codul de procedură penală este parţial neconstituţional, a decis vineri Curtea Constituţională a României. Astfel, judecătorii CCR au admis o parte dintre sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, ÎCCJ şi a unor partide din opoziţie.

Codul de procedură penală se va întoarce acum în Parlament pentru a fi pus în acord cu prevederile constituţionale.

Klaus Iohannis a promulgat vineri Statutul magistraţilor. Este vorba de ultima dintre cele trei legi ale justiţiei modificate de Parlament. Unul dintre principalele amendamente aduse actului normativ reduce atribuţiile şefului statului în domeniul numirii şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT.

Guvernul se va întruni luni în şedinţă, urmând să fie adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Anunţul convocării şedinţei de Guvern a fost făcut vineri de către ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, care a precizat că tot luni premierul Viorica Dăncilă va începe o vizită în Turcia şi în Emiratele Arabe Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri