Peste 17.000 de bancnote falsificate și o singură greșeală. Cum a fost identificat creatorul „super-leului”

Data actualizării: Data publicării:
falsificator-bani-lei-super-leu-diicot-inquam-ganea (4)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Apar noi detalii despre cum au reușit polițiștii și procurorii DIICOT să îl prindă pe cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume dar și cu privire la modul în care suspecții își alegeau victimele. Anchetatorii spun că planul de punere în circulație a bancnotelor falsificate era aproape la fel de atent studiat ca procesul de falsificare în sine, tocmai pentru a nu lăsa urme.

Anchetatorii au avut nevoie de foarte multă răbdare pentru a prinde o greșeală a bărbatului care a reușit să falsifice bancnote de 100 de lei cum nu a mai reușit niciun alt infractor din lume. O amprentă l-a dat de gol pe cel care își planifica atent fiecare pas, așa cum aveau să constate polițiștii.

Timp de 6 ani, oamenii legii au primit aproape 3.000 de plângeri de la diverse persoane care reclamau că au primit bani falși în schimbul produselor vândute și niciun alt indiciu. Analizate, bancnotele erau identice cu cele de serie. Și totuși una dintre bancnotele reclamate avea să fie cheia întregului caz.

În laborator, specialiștii au reușit să descopere o amprentă a suspectului pe unul din straturile din interiorul hârtiei de 100 de lei. Imediat procurorii aveau în față imaginea falsificatorului după ce baza de date i-a trimis la un furt săvârșit de acesta imediat după Revoluție.

Mihaela Porime, procuror DIICOT: „Liderul grupului infracțional organizat avea rolul de a-i coordona pe ceilalți membri ai grupului fiind implicat în procurarea și deținerea de materiale și instrumente necesare falsificării iar într-un interval scurt de timp a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României.”

Anchetatorii au reușit astfel să afle și cum a reușit să procure și mai ales, de unde, toate imprimantele, vopselurile și celelalte elemente pentru falsificarea bancnotelor.

Mihaela Porime, procuror DIICOT: „La domiciliul liderului grupării a fost descoperită o adevărată imprimerie clandestină, folosită de acesta la tipărirea bancnotelor false, precum și foarte multe bancnote de 100 de lei de o calitate superioară.”

În urma audierilor, procurorii au aflat că suspectul a avut nevoie de un an pentru a studia milimetru cu milimetru fiecare detaliu și element de siguranță de pe hârtia de 100 de lei. Deși știau că au reușit un fals extrem de greu de detectat, suspecții erau extrem de prudenți când puneau banii în circulație.

Cristian Popa, jurnalist Digi24: La percheziții, procurorii au găsit nu mai puțin de 30 de calendare cu diverse evenimente, fie că vorbim de târguri, bâlciuri sau serbări comunale. În aceste locuri preferau să valorifice bancnotele falsificate pentru că în multe dintre situații nu existau nici camere de supraveghere. Procurorii spun că cei în cauză erau extrem de meticuloși și, de aceea, de fiecare dată când plecau într-o astfel de acțiune își opreau telefoanele mobile pentru a nu putea fi urmăriți.

Ba, mai mult, nu orice vânzător intra în vizorul membrilor grupării.

Cristian Popa, jurnalist Digi24: De fiecare dată când ajungeau în locația dorită, suspecții aveau o misiune foarte clară. Unul dintre ei se uita în mod atent la fiecare vânzător pentru a putea să vadă care ar putea să fie următoare victimă, apoi le făcea semn celorlalți unde să valorifice bancnotele falsificate.

Procurorii spun că, din 2014 și până în prezent, cei trei suspecți au pus în circulație peste 17.000 de bancnote. Cazul este departe însă de a fi finalizat dar până atunci, judecătorii au decis cercetarea lor în stare de arest pentru următoarele 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri