Arestări în cazul falsificatorilor de bani de la Oradea

Data publicării:
infractor duba politie

Procurorii spun că banii falsificaţi ajungeau în Italia, în mâinile mafiei napoletane, dar iau în calcul şi varianta în care o parte dintre bancnotele false ar fi intrat pe piaţa din România. De cealaltă parte, presupuşii mafioţi au negat toate acuzaţiile care li se aduc. Doi dintre ei admit doar că ar fi transportat mai multe cutii cu bani care urmau să fie incendiaţi.

Procurorii spun că cele 30 de milioane de euro găsite la Oradea reprezintă cea mai mare captură de bani falşi făcută vreodată în România.

„Din cei trei inculpaţi, faţă de cele trei acuzaţii, nu sunt recunoscute niciuna, pentru că se vorbeşte de aderare şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori şi monede. (...) Fiul, respectiv cumnata italianului care a fost prins în Italia cu acea sumă de bani presupusă a fi contrafăcută au arătat în concret ceea ce au făcut: în fapt, au mutat nişte cutii de la un imobil în acea fabrică, unde s-a incendiat o parte din acele bancnote”, a declarat Răzvan Doseanu, avocatul inculpatului italian.

17 milioane de euro falşi au fost confiscați la Oradea şi reprezintă cea mai mare captură de bani falşi făcută vreodată în România. Poliţiştii şi procurorii DIICOT au găsit banii într-un depozit, unde se aflau şi două maşini de tipărit bancnote de 50 şi de 100 de euro. Şi tot acolo fuseseră arse bancnote însumând 2 milioane şi jumătate de euro. 90.000 de euro au fost găsiţi la groapa de gunoi a oraşului. Alte 13 milioane au fost confiscate în Italia. Toţi aceşti bani falşi urmau să finanţeze acţiunile unei grupări mafiote din Napoli.

Cum s-a făcut captura

Procurorii i-au lasat pe suspecți să urce banii într-o dubă, pe care au urmărit-o prin Ungaria şi Slovenia. La câţiva kilometri de Milano, maşina a fost oprită de ofiţerii italieni antimafie.

La câteva ore după ce poliţiştii din Peninsulă au capturat transportul cu bani falși, procurorii români de la combaterea Criminalităţii Organizate au descins la Oradea, unde erau fabricate bancnotele. Aici au găsit încă 17 milioane de euro contrafăcuţi. În ultimul moment, falsificatorii au încercat să scape de dovezile care îi acuzau.

Aproape 90 de mii de euro falsi au fost descoperiti la groapa de gunoi. Potrivit unor surse, banii au fost găsiți de angajați în cursul zilei de miercuri, iar joi au chemat poliția, care a venit și a adunat toate bancnotele.

Anchetatorii au aflat că transportul ilegal de bani era planificat de aproape un an.

Era o grupare relaționată mafiei din Milano. Erau folosiți în diferite activități infractionale ulterior”, a precizat Alina Bică, șefa DIICOT.

Într-o hală de la marginea Oradei, procurorii au găsit tiparnițe, cerneală şi matriţele folosite pentru fabricarea bancnotelor de 50 şi de 100 de euro. Aparatură profesională, cu care se amenajase o tipografie de ultimă generaţie.

„Firul de siguranță era suprapus foarte fin pe deasupra bancnotei”, arată un ofițer.

Patru suspecţi, trei italieni şi un român, au fost duşi la audieri.

„Avem de-a face cu cea mai mare captură de monedă falsă din 1989 până în prezent”, subliniază Alina Bică.

Afacerile mafiei italiene în România. Ce operațiuni ilegale au descoperit anchetatorii

Organizaţia mafiotă Camorra, care tipărea bani falşi în România, este una dintre cele mai de temut grupări criminale din lume. Afacerile clandestine ale Caracatiţei au fost estimate la peste 30 de miliarde de dolari pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri