Al treilea mandat de arestare pentru Sebastian Ghiță

Data actualizării: Data publicării:
ghita

A fost emis un nou mandat de arestare a fostului deputat Sebastian Ghiță. De această dată este vorba despre dosarul Ponta-Blair, în care omul de afaceri este acuzat că și-a plătit un loc de parlamentar. Ghiță, aflat în Serbia, a fost audiat astăzi de două ori prin videoconferință.

 

ACTUALIZARE. Judecătorii Înaltei Curți au emis un nou mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță.

ACTUALIZARESebastian Ghiţă a refuzat să dea declaraţii astăzi, în dosarul în care procurorii cer mandat de arestare pe numele său, acuzându-l că şi-a cumpărat postul de parlamentar. Cu toate acestea, fostul deputat a fost prezent la dezbateri prin intermediul unei videoconferinţe Bucureşti-Belgrad.


Audierea a fost reluată după aproximativ jumătate de oră. Ea se desfășoară în prezența judecătorilor și procurorilor sârbi și a avocaților angajați de Sebastian Ghiță în Serbia.

Sebastian Ghiţă este audiat în dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta. Această audiere este secretă.

De asemenea, omul de afaceri urmează să fie audiat, tot prin videoconferință, începând cu ora 15.00, în dosarul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti. Această audiere ar urma să fie publică, având în vedere că este vorba despre un dosar trimis deja în judecată.

Potrivit procurorilor, fostul premier Victor Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul Ponta-Blair şi în 22 mai, când şedinţa secretă de la instanţa supremă a durat peste două ore, potrivit unor surse judiciare. Atunci, avocaţii din Serbia, unde se află în prezent Sebastian Ghiţă, au spus că abia au studiat dosarul fostului deputat şi nu au avut timp să îşi pregătească apărarea. În aceste condiţii, magistraţii au stabilit ca audierea omului de afaceri să fie reluată astăzi, pe motiv că abia atunci va fi liberă, la instanţa din Belgrad, sala din care se poate intra în sistem de videoconferinţă.

Autoritățile române au cerut extrădarea fostului deputat, în baza celor două mandate internaționale de arestare emise pe numele său. În acest moment, Sebastian Ghiță se află în Serbia sub control judiciar pe cauțiune. El este obligat să se prezinte de două ori pe lună la poliție și nu are voie să părăsească Belgradul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri