Augustin Lazăr: Am fost notat 36 de ani cu "foarte bine". Se poate consulta mapa profesională de la CSM

Data actualizării: Data publicării:
lazar_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Reacția lui Augustin Lazăr la propunerea de revocare din funcție formulată de ministrul Justiției a venit după aproximativ o oră de la discursul lui Tudorel Toader. Augustin Lazăr, a declarat, miercuri seară, că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. El a spus că despre concluziile şi ”exagerările vizibile şi interesate” ale ministrului Justiţiei va vorbi punctual în zilele următoare. Lazăr a susţinut că a respectat prevederile constituţionale. El a amintit şi că în raportul de zilele trecute Comisia de la Veneţia a recomandat revizuirea prevederilor privind revocarea procurorilor de rang înalt.

Augustin Lazăr şi-a început declaraţia amintind că în raportul de zilele trecute Comisia de la Veneţia a recomandat revizuirea prevederilor privind revocarea procurorilor de rang înalt.

Procurorul general a apreciat că raportul de evaluare a activităţii sale ”este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiţiei înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia”.

Lazăr a mai menţionat că mâine în toate statele UE va fi celebrată Ziua justiţiei civile, prilej de a firma că justiţia e independentă, în slujba cetăţeanului, nu a Executivului.

Reacția lui Augustin Lazăr la propunerea de revocare din funcție. Declaraţiile procurorului general:

Raportul prezentat azi e modul în care Executivul prin ministrul justiţiei înţelege să respecte independenţa Ministerului Public.

Cu referire la exagerările vizibile şi interesate ale ministrului Justiţiei voi răspunde punctual zilele următoare.

Respectarea principiilor şi valorilor constituţionale au stat la baza tuturor deciziilor. În această calitate mi-am exercitat şi obligaţia managerială de a lua atitudine publică.

Discursul public a fost în conformitate cu jurisprudenţa CEDO. Am nu numai dreptul, ci şi obligaţia de a vorbi în apărarea ordinii de drept.

Libertatea de exprimare în situaţia unui magistrat de rang înalt trebuie folosită pentru întărirea supremaţiei legii şi apărarea contra oricărei imixtiuni de natură de a afecta independenţa procurorilor.

La finalul anului trecut, IJ a efectuat un control privind eficienţa managerială a procurorului general. Concluziile au fost pozitive. După mai puţin de un an, nemulţumit de concluziile IJ, ministrul înţelege să pună sub semnul întrebării competenţele acestei instituţii.

În cursul acestui an evaluarea profesională a procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind pozitive. Procurorul general a fost notat cu calificativul foarte bine.

În condiţiile în care controlul IJ şi evaluarea CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul fără o bază solidă reprezintă un demers de natură a destabiliza Ministerul Public. 

Am fost notat 36 de ani cu calificativul foarte bine, poate fi consultată în mapa profesională a procurorului general la CSM. Cine candidează pentru o funcţie de conducere la ultima evaluare trebuie să fi avut foarte bine.  

Doresc să le transmit cetăţenilor să aibă încredere în procurori şi că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei. Constituţia e a tuturor.

Vă rog să-mi scuzaţi starea emoţională, dar nu mi-e indiferent la ceea ce vă spun eu în acest moment şi mă simt într-un moment special nu numai al carierei mele, ci într-un moment special al României.

Iar făclia despre care cineva a susţinut în deşert că nu este tocmai aşa cum trebuie o să aibă surpriza să o vadă circulând de la vechea generaţie la noua generaţie şi vom avea mereu magistraţi independenţi ca stare de spirit, nu trebuie să fie tot aceiaşi, că mandatele uzează, dar vor transmite făclia demnităţii şi  independeţei magistraturii spre generaţiile următoare.

Şi aşa să ne ajute Dumnezeu, precum am jurat noi când am intrat în magistratură"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat raportul privind evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr. După citirea raportulului a concluzionat că cere revocarea lui Augustin Lazăr. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri