Contre și replici acide între Augustin Lazăr și Tudorel Toader, la interviul pentru Parchet

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar tudorel toader_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul general Augustin Lazăr, care susţine, miercuri, interviul pentru obţinerea unui nou mandat, a fost întrebat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre nerealizările din mandatul său şi a spus: „Partea plină a paharului a fost mai mare decât partea goală”. În plus, întrebat dacă nu este nevoie să se eficientizeze munca procurorilor, Lazăr a spus: „Domnule ministru, gândim la fel”.

Augustin Lazăr a spus, miercuri, în cadrul interviului pe care l-a susţinut pentru ocuparea unui nou mandat de procuror general că are o experienţă de peste 36 de ani, dintre care 20 de ani în funcţii de conducere.

În plus, Lazăr a prezentat realizările mandatului său, printre care peste 1,6 milioane de dosare rezolvate, între care și dosare istorice – cel al mineriadei şi cel al Revoluţiei.

În plus, Lazăr a spus că, în premieră, Ministerul Public a dispus măsuri asiguratorii în valoare de 2,3 milioane de lei, dublu faţă de bugetul care i-a fost alocat, potrivit News.ro.

Lazăr a adăugat că procurorii şi-au dovedit eficienţa, deşi deficitul de personal la nivelul Ministerului Public este de 15 la sută. În 2017 au fost rezolvate cu 5,4 la sută mai mute dosare mai vechi de un an decâ în anul precedent, iar în 2018 cu 4,6 la sută mai multe decât în 2017.

După ce procurorul general şi-a încheiat prezentarea, Tudorel Toader i-a pus mai multe întrebări, una dintre ele referindu-se la nerealizările mandatului său.

În funcţiile de conducere pe care le-am deţinut, partea plină a paharului a fost mai mare decât partea goală”, a spus Lazăr, care a menţionat, totuşi, numărul în continuare mare de achitări.

De asemenea, întrebat de Tudorel Toader dacă Ministerul Public nu ar trebui să eficientizeze munca procurorilor în loc să se plângă de lipsa de personal, Lazăr a spus: „Domnule ministru, gândim la fel”.

Apoi, procurorul general a explicat că doar prin eficientizarea muncii de către echipele de conducere s-a putut face faţă numărului mare de dosare, raportat la numărul personalului.

Tudorel Toader i-a atras atenţia procurorului general că Daniel Horodniceanu, care a susţinut cu câteva minute înainte interviul, i-a menţionat un procuror care a soluţionat 3.000 de dosare: „Dumneavoastră ca procuror general ar trebui să ştiţi”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general, Augusitn Lazăr, au avut un schimb acid de replici la finalul interviului pentru ocuparea funcţiei de procuror general, pe tema legalităţii procedurii. Augustin Lazăr, i-a spus lui Toader: ”Sper ca această procedură să fie legală”, primind replica ministrului: ” Dacă nu, veţi contesta, cum aţi mai făcut-o”.

”Vă mulţumesc pentru atenţie şi pentru faptul că m-aţi ascultat şi sper ca această procedură să fie aşa cum aţi anunţat-o: imparţială, transparentă şi să fie legală, în final”, a spus Augustin Lazăr, la finalul interviului.

În replică, Tudorel Toader i-a spus: ”Sigur că da, dacă nu, veţi contesta, după cum aţi mai făcut-o”.

Procuroul general a completat că există nişte standarde europene după care se desfăşoară asemenea proceduri.

Cei patru candidaţi înscriţi în cursa pentru procuro general au susţinut, miercuri, interviul cu comisia condusă de ministrul Justiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri