Augustin Lazăr: Procurorul general ar trebui numit la propunerea CSM

Data publicării:
augustin lazar interviu digi

Procurorul general al României ar trebui să fie numit de președintele României la propunerea CSM și nu la propunerea ministrului Justiției, cum se întâmplă acum, spune Augustin Lazăr, actualul ocupant al acestei funcții.

augustin lazar interviu digi

Într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Public, Augustin Lazăr cere „procedură “în oglindă” pentru numirea în funcție a Președintelui Înaltei Curți și a Procurorului General”.

Este necesar ca nu doar președintele Înaltei Curți să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci și procurorul general al României. Numai o asemenea procedură oferă garanția respectării principiilor stabilității și independenței procurorului, precum și a îndeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi de a apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Poziția publică a domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu recentele inițiative ale Guvernului privind modificarea legislației penale, dovedește o dată în plus necesitatea transferului către Consiliul Superior al Magistraturii a prerogativei de a face propunerea pentru funcția de conducător al Ministerului Public”, se arată în postarea de pe Facebook.

În prezent, procurorul general este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, în timp ce președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea CSM.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri