Augustin Zegrean: Este aşa un hăţiş legislativ încât poţi să greşeşti fără nicio vină. Trebuie să avem încredere în funcţionari

Data publicării:
ccr curtea constitutionala ciocanel ccr.ro

 

Reporter: Care ar fi statele din Europa în care nu se mai face închisoare pentru abuz în serviciu?

Augustin Zegrean: Păi sunt mai multe cele în care nu se face, decât cele în care se face. Sunt vreo 12 în care se face închisoare. În Germania, în Franţa, în Italia, în Spania se face. Dar sunt şi unde nu se face, în celelalte, multe. Vă spun şi o ţară în care nu se face închisoare deloc. În Islanda au câte un deţinut pe an. Şi ăla cică merge la serviciu şi numai noaptea doarme la închisoare.

Reporter:  Este România pregătită pentru acest pas înainte, sunt funcţionarii suficient de responsabili şi corecţi astfel încât să se gândească de două ori înainte de a produce o pagubă statului folosindu-se de funcţia pe care o ocupă?

Augustin Zegrean: Nu ştiu. Nu ştiu... Eu am... Ce să zic, trebuie să avem încredere în funcţionari. Sunt numiţi după lege, au o lege de funcţionare, o lege privind cariera lor, trebuie să ai încredere în ei. Dar nu are legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu lucrul ăsta. Ei trebuie să fie pregătiţi, că dacă nu vor fi pregătiţi, tot aşa o să tragem lumea asta după noi. Discutam de curând cu un străin care îmi spunea: "Domnule, la voi se cer aprobări pe care nu ştie nimeni să le dea". Este aşa un hăţiş legislativ încât poţi să greşeşti fără nicio vină. Când sunt 40.000 de acte normative în vigoare, nu-i greu să greşeşti. Greu este să nu greşeşti. Desigur, nu vreau să vorbim despre abuzul în serviciu acum. Vom vorbi miercuri şi, după miercuri, veţi vorbi foarte mult, probabil, despre asta.

Reporter: Spuneţi că miercuri se va lua o decizie sau va fi o nouă amânare?

Augustin Zegrean: Ar fi timpul să luăm o decizie, nu cred că mai avem motive să amânăm. Am amânat la ultimul termen pentru a cere nişte documente de la Parchetul General. Le-am primit, sigur, nu pot să spun astăzi că vom decide neapărat miercuri, sunt condiţiile îndeplinite pentru a ne decide, dar poate că ne vin şi alte idei. 

Reporter: Deci se poate amâna? Parcă opt ore a durat ultima şedinţă.

Augustin Zegrean: A durat mult. S-a discutat foarte mult despre asta... Eu cred că mai mult decât ar fi fost necesar şi util s-a vorbit. Nu la noi, în presă şi în general în societate. S-a vorbit foarte mult şi, ştiţi, este o zicală în lumea asta, nu ştiu dacă o ştiţi, care zice că “cine ştie nu vorbeşte şi cine vorbeşte nu ştie”. Cam asta se întâmplă şi în privinţa asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri