Augustin Zegrean, reales președinte al Curții Constituționale

Data publicării:
augustin zegrean -Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Daniel Morar a fost numit judecător al Curţii Constituţionale de preşedintele Traian Băsescu. El îl va înlocui pe Acsinte Gaspar.

Daniel Morar va fi coleg la Curtea Constituţională cu fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, şi cu fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu. Aceștia din urmă au fost numiţi la propunerea USL şi îi vor înlocui pe Ion Predescu, respectiv Aspazia Cojocaru.

Cei trei noi membri ai Curții au depus astăzi jurământul la Palatul Cotroceni. Președintele le-a mulțumit celor trei judecători ale căror mandate au expirat subliniind că alături de colegii lor au trecut prin „momente dificile”.

După depunerea jurământului de învestitură, membrii Curţii Constituţionale s-au reunit în prima şedinţă în noua componenţă, în care a fost ales preşedintele CC pentru următorii trei ani.

Potrivit unor surse Mediafax, judecătorul Augustin Zegrean a fost ales, luni, pentru un nou mandat de preşedinte al Curţii Constituţionale (CC) după ce pentru aceeaşi funcţie a candidat și Tudorel Toader, scorul în urma votului fiind de 7 la 2.

Augustin Zegrean a declarat, după realegerea în funcţie, că a obţinut o „majoritate suficientă” pentru un nou mandat de trei ani ca preşedinte al CC.

Întrebat cum își vede noul mandat în fruntea CCR, Augustin Zegrean a spus că probabil va fi la fel ca până acum. „Eu cred că ne-am făcut datoria constant, am făcut ce trebuia să facă CCR, să fie garant superm al Constituției, să respecte Constituția, să respecte legea, să îi obligăm și pe ceilalți să facă același lucru.

El a avut cuvinte de apreciere pentru noii colegi, „oameni redutabili”, cu portofoliu profesional, care, în plus au și atuul tinereții. „În vechea componență aveam peste 600 de ani, acum avem numai 520”, a arătat Augustin Zegrean, însumând vârstele celor nouă componenți ai Curții.

În ceea ce privește declarațiile președintelui Traian Băsescu în legătură cu revizuirea Constituției, făcute cu ocazia depunerii jurământului de către noii membri CCR, Augustin Zegrean a spus că membrii CCR nu se iau după declarații, ci după știință. „Ne orientăm după Constituție, după lege, președintele poate să sesizeze CCR și în funcție de asta știm bine că la CCR s-au decis multe din discuțiile politice și tot timpul deciziile CCR nu au convenit unuia sau altuia. (...) Toate curțile din Europa au aceeași soartă, inclusiv cea a Germaniei”, a adăugat Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean, numit de Traian Băsescu judecător la CCR

Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CC se compune din nouă judecători numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. De asemenea, acelaşi articol prevede că CC se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani.

Printr-un decret din 18 aprilie 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a numit judecător al Curţii Constituţionale pe Augustin Zegrean, care şi-a intrat în funcţie în 13 iulie 2007, mandatul său expirând în 2016.

Zegrean a fost desemnat pe 17 iunie 2010 în funcţia de conducere a instituţiei, pentru trei ani. Potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Augustin Zegrean (59 de ani) este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (1980). Între 1980 şi 1988 a fost consilier juridic, după care a fost avocat în Baroul Bistriţa-Năsăud, specializat în drept civil şi comercial. Între 1990 şi 1992, Zegrean a fost senator PD, vicepreşedinte al Comisiei juridice a Senatului, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei. În 2004, a fost ales deputat, membru în Comisia juridică de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri