Sari la conținut

Aurica Budescu, șefa Judecătoriei Făurei, reținută pentru luare de mită

Potrivit procurorilor DNA, judecătoarea Aurica Budescu a pretins de la o persoană care era parte în dosar o sumă de bani și i-a promis că va rezolva favorabil acel dosar care viza un proces verbal de sancționare contravențională.

După ce a intervenit și a dispus înlocuirea măsurii din prima fază cu cea a unui simplu avertisment, președinta Judecătoriei Făurei ar fi primit de la martorul denunțător suma de 1.000 de euro.

Procurorii DNA au surprins tranzacția în flagrant și au dispus reținerea judecătoarei pentru 24 de ore. Aurica Budescu va fi adusă astăzi la Curtea de Apel Galați cu propunerea de arestare preventivă.

Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând cu data de 29.11.2014, ora 02:30, a inculpatei BUDESCU AURICA, preşedintele Judecătoriei Făurei, jud. Brăila, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de luare de mită;

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la data de 04 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte al Judecătoriei Făurei, jud. Brăila şi, implicit, de judecător, având repartizat spre soluţionare un dosar, a pretins de la un martor denunţător o sumă de bani, în legătură cu soluţionarea favorabilă a dosarului, în care această persoană avea calitatea de petent contestatar al unui proces – verbal de sancţionare contravenţională.
Ulterior, la data de 28 noiembrie 2014, în legătură cu acelaşi dosar, care, între timp, fusese soluţionat prin înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale, în cuantum de 20.000 lei, cu sancţiunea avertismentului, inculpata a primit de la martorul denunţător suma de 1.000 de euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. 

Inculpatei Budescu Aurica i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată, la data de 29 noiembrie 2014, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Curtea de Apel Galaţi.”