Autorul atentatului terorist de la Mall Brăila, obligat să plătească despăgubiri către Serviciul de Ambulanţă

Data publicării:
atacator braila
Valentin Marius Parfenie este tânărul care a intrat cu mașina în oamenii din fața mall-ului din Brăila

Autorul atentatului terorist de la Mall Brăila, Marius Valentin Parfenie, în vârstă de 21 de ani, judecat pentru tentativă de omor, este obligat de instanţă să plătească peste 50.000 de lei către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Brăila, sumă care reprezintă costurile serviciilor medicale acordate victimelor preluate de ambulanţe după atacul din parcarea mall. 

Judecătoria Brăila a admis cererea de executare silită formulată de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila împotriva familiei lui Parfenie, după ce SAJ a câştigat procesul privind plata daunelor în sumă de 52.000 lei, potrivit soluţiei date de instanţa brăileană. 

Executorul judecătoresc a cerut blocarea conturilor lui Parfenie şi punerea sub sechestru asigurator a locuinţei familiei şi a altor bunuri care pot acoperi suma cerută de SAJ Brăila. 

Primul termen de judecată în procesul lui Marius Valentin Parfenie, acuzat de tentativă de omor calificat, tâlhărie calificată, conducere sub influenţa alcoolului şi fuga de la locul accidentului, este fixat pe 16 septembrie, informează Agerpres. 

Pe 11 noiembrie 2018, un tânăr de 20 ani a rănit zece persoane, după ce a intrat cu maşina în uşile de acces de la Mall Brăila, la puţin timp după ce a înjunghiat un bărbat şi a rănit doi pietoni aflaţi pe centura oraşului. În urma atacului de la Mall Brăila au fost rănite şapte persoane, cinci adulţi şi doi copii, de 11 şi respectiv 13 ani. 

Potrivit procurorului criminalist Mircea Ciutac, cel care se ocupă de acest caz, Parfenie "avea discernământ" în momentul comiterii faptei, aşa cum reiese din rezultatul expertizei psihiatrice făcute la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" 

De asemenea, Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) Iaşi a transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila rezultatul probelor de sânge, care arată că Parfenie nu se afla sub influenţa drogurilor în momentul în care a comis fapta, dar avea o alcoolemie în sânge de 1,25 grame la mie. 

Procurorii DIICOT au deschis în acest caz un dosar, iar procurorii Serviciului Teritorial Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la posibila săvârşire a unor infracţiuni prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, fiind vorba de un dosar distinct de cel deschis la Tribunalul Brăila. 

Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Tribunalului Brăila, planul atacatorului era să omoare cât mai mulţi oameni şi apoi să se sinucidă. 

"Acţiunile au avut menirea a atrage atenţia asupra unui aspect, a unei idei, în general unei idei extremiste/radicale, ori pentru a schimba ceva în ordinea unei societăţi, inclusiv în deciziile din domeniul politic, toate acestea fiind prevăzute expres de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, iar în cazul de faţă, scopul final şi declarat chiar de inculpat al acţiunilor sale a fost acela de a extermina cât mai mulţi români, care nu se circumscriu ideii sale de calitate umană, aşa cum inculpatul a văzut că sunt oamenii în Suedia, de exemplu (acolo unde ar fi lucrat, conform propriilor declaraţii), inculpatul declarând, la momentul prinderii sale de către cetăţeni, că 'trebuie să curgă sânge în ţara asta', 'sunt un terorist' etc, relevante fiind sub acest aspect şi ideile radicale pe care inculpatul le-a expus în biletele scrise olograf chiar de către el şi care se află la dosarul cauzei", a precizat Tribunalul Brăila. 

Parfenie a fost condamnat în 2017, de Judecătoria Brăila, la 6 luni de supraveghere ca măsură educativă, pentru comiterea în 2015, pe vremea când era minor, a infracţiunii de lovire sau alte violenţe, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Dan. Potrivit aceleiaşi surse, la acel moment, Marius Valentin Parfenie şi tatăl său au bătut cu ranga un bărbat care a necesitat ulterior spitalizare. Tatăl tânărului a fost condamnat, la rândul lui, la 8 luni de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri