Averea preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu: Opt terenuri, două vile, o casă de vacanţă şi un apartament

Data publicării:
uioreannu

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut miercuri seară într-un dosar de corupţie în care procurorii îl acuză de luare de mită, fals şi complicitate la spălare de bani. În acelaşi dosar este reţinut şi administratorul unei firme care i-ar fi dat lui Horea Uioreanu o mită de aproape 40.000 de euro, primind în schimb contracte din bani publici. Un alt om de afaceri clujean şi mai mulţi angajaţi ai Consiliului Judeţean au fost audiaţi miercuri la DNA.


Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Vasile Pogăcean şi Ioan Bene merg joi în fața magistraților de la Curtea de Apel Cluj, care judecă cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă pentru următoarele 29 de zile.

Potrivit procurorilor anticorupție, unul dintre dosarele în care Horea Uioreanu este urmărit penal este legat de organizarea de licitaţii trucate. De acestea au beneficiat mai multe firme apropiate preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj.

În acest sens, în perioada aprilie 2013 - mai 2014, Horea Uioreanu i-ar fi cerut omului de afaceri Vasile Pogăcean aproape 150.000 de euro pentru a-i facilita contracte în valoare totală de peste 1 milion de euro, din bani publici. Preşedintele CJ Cluj ar fi intervenit inclusiv la Ministerul Dezvoltării pentru deblocarea unor fonduri către patru primării din judeţul Cluj care aveau contracte cu firma lui Pogăcean.

Procurorii au în vizor şi contractul cu firma de construcții Napoca, aparţinând lui Ioan Bene, care a realizat noua pistă de la Aeroportul Cluj. În 2011, societatea câştiga licitaţia pentru construcţia pistei. În următorii doi ani, cerea suplimentarea fondurilor: prima oară cu 20%, apoi cu încă 500.000 de euro. Motivul: devierea a două cursuri de apă. Valoarea contractului a crescut astfel de la 30,6 milioane de euro la aproape 37 de milioane.

Miercuri, procurorii DNA au descins la sediul CJ Cluj, la aeroportul din Cluj-Napoca şi la alte nouă adrese. La DNA a ajuns şi Ioan Petran, preşedintele Comisiei de Urbanism şi Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean.

În dosar mai apar, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, fosta soţie a lui Horea Uioreanu - deputatul PNL Elena Uioreanu -, dar şi şefa Direcţiei de Achiziţii Publice din cadrul CJ Cluj, Mariana Raţiu.

Horea Uioreanu, declaraţie de avere

Opt terenuri în Cluj-Napoca şi în alte cinci comune din judeţele Cluj şi Alba, două vile, o casă de vacanţă şi un apartament în oraş: acestea sunt bunurile deţinute de preşedintele CJ Cluj Horea Uioreanu. Potrivit declaraţiei de avere, el mai deţine acţiuni la cinci companii, dar şi asigurări de viaţă şi pensie privată în valoare de aproape 40.000 de lei.

La capitolul venituri, acesta şi-a trecut în declaraţia de avere din 2013 salariul de la Consiliul Judeţean, aproape 30.000 de lei, plus o indemnizaţie de la Camera Deputaţilor.

Actualul consilier judeţean Ioan Petran, audiat şi el în acelaşi dosar, deţine două case şi un apartament în Cluj-Napoca. El are două credite bancare, dar şi venituri de 80 de milioane de lei, obţinute de la Universitatea Tehnică, unde este cadru didactic, şi de la Consiliul Judeţean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri