Averi cu bani din credite obținute ilegal. Nume sonore într-un dosar instrumentat de DIICOT

brd sediu - crop mfax

Remus Truică, unul dintre prietenii lui Sorin Popa, s-ar fi implicat puternic în această afacere.

Agenţia din cartierul Primăverii a aprobat câteva zeci de cereri de creditare pentru clienţi încadraţi în categoria celor de top, deşi nu îndeplineau toate condiţiile. Solicitările vizau sume care, în unele cazuri, depăşeau trei milioane de euro, în timp record, mai puţin de 24 de ore. Asta deşi din dosare lipseau uneori chiar şi solicitările de creditare.

Remus Truică și fosta soţie, Irina, au luat de la BRD, în anul 2008, un credit de trei milioane de euro. Contractul de credit a fost aprobat pe loc de angajaţii de la Agenţia Primăverii. Potrivit unor surse interne, dosarul milionarului a sărit peste analiza de risc, iar terenurile oferite drept garanţie erau supraevaluate. Contractul de credit avea durata de un an şi jumătate. Familia Truică nu a returnat banii în perioada agreată.

În octombrie anul trecut, banca şi-a trimis executorii la Remus Truică să evalueze bunurile milionarului şi să-şi recupereze suma împrumutată. Omul de afaceri a refuzat să vorbească despre modul în care a luat creditul de la bancă. A precizat, însă, că şi fosta lui soţie ar trebui să plătească o parte din suma restantă.

„Sunt ambii soţi semnatari, dar la momentul respectiv doamna Truică a semnat aşa, ca o soţie încrezătoare în soţul ei, fără să citească prea mult”, a spus avocatul Irinei Truică în 2014. Aceasta, în timp ce Remus Truică își acuza fosta soție că i-a furat colecția de ceasuri, pe care o vinde în străinătate.

Cristian Aparaschivei este un alt nume întâlnit în Dosarul BRD. Şoferul lui Remus Truică, împreună cu soţia lui, de profesie judecător, a reuşit să obţină un credit de un milion şi jumătate de euro. Potrivit unor surse din bancă, suma a fost aprobată tot de angajaţii BRD de la Agenţia din Primăverii, cu girul vicepreşedintelui Sorin Popa. Cererea de creditare a fost depusă pe 20 august 2008 şi a fost analizată în aceeaşi zi. Automat, şoferul lui Remus Truică a primit statutul de client privilegiat. Acest lucru i-a permis ca, în loc de 10.000 de euro, cât ar fi putut să primească legal, conform veniturilor lui, să obţină, prin derogare, un milion şi jumătate de euro.

În dosarul său, spun surse judiciare, nu se regăsesc condiţiile prin care s-a obţinut derogarea sau vreo cerere din partea clientului. Creditul a fost garantat cu un teren care îi aparţine lui Mihai Vasilescu, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului din Ţârgu Mureş. Potrivit unui contract de ipotecă, parcela de 10.000 de metri pătraţi a fost evaluată la suma de trei milioane de euro. Asta în condiţiile în care terenul a fost cumpărat cu doar două zile înainte de aprobarea creditului, cu suma de doar 14.000 de euro.

Șoferul lui Remus Truică nu a achitat nici măcar o rată din creditul contractat. Abia în 2012 însă angajaţii bănci i-au verificat dosarul şi aşa au descoperit că girase cu un teren mult supraevaluat. Atunci abia au trecut creditul primit de acesta pe lista celor neperformante.

Din declaraţia de avere depusă în 2010 de soţia lui Cristian Aparaschivei, magistrat la Judecătoria Sectorului 4, reiese că împreună au împrumutat diverse persoane şi firme cu aproape patru milioane de euro. Din această sumă, Remus Truică a primit împrumut de la şoferul lui 1,2 milioane de euro. Din declaraţiile de avere ulterioare nu reiese că această sumă ar fi fost restituită.

Remus Truică ar fi ajutat şi alte cinci persoane să obţină credite foarte mari la BRD. O parte din banii luaţi de aceştia de la bancă ar fi ajuns în conturile milionarului, fie sub forma unor împrumuturi, fie viraţi în conturile unui offshore deschis în Insulele Virgine Britanice. În total, BRD ar fi suferit un prejudiciu de 30 de milioane de euro.

Afacerea are implicaţii mult mai mari. Elena Udrea, patronul media Adrian Sârbu şi fostul senator Sorin Roşca Stănescu ar fi reuşit să obţină prin aceleaşi metode credite de la sucursala BRD din cartierul Primăverii. Dosarele lor erau aprobate pe bandă rulantă. Singurul criteriu, spun surse din interiorul băncii, era acela de avea statut de client privilegiat. De exemplu, Elena Udrea a obţinut un credit în valoare de trei milioane de euro. Acesta ar fi fost girat tot cu un teren supraevaluat. În cazul său s-a înregistrat şi o premieră în istoria băncii - un credit a fost transferat de pe numele debitorului pe cel al unei alte persoane. Cu alte cuvinte, Elena Udrea a scăpat de plata ratelor din cauza cărora spunea că nu poate să doarmă noaptea.

„Nu mai dorm din cauza ratei la bancă. (... ). Să vă spun de ce nu dorm: pentru că eu trebuie să achit acest credit până la sfârșitul acestui an. Creditul a fost făcut pentru a cumpăra un imobil, un teren. Piaţa imobiliară era în expansiune”, spunea ea în 2010.

Fostul ministru al Turismului se află în arest la domiciliu, într-un alt dosar, pentru acuzaţii de luare de mită.

O altă situaţie este întâlnită la Adrian Sârbu. Şi el ar fi luat bani de la bancă folosindu-se de prietenia cu vicepreşedintele BRD, Sorin Popa.

Patronul media Adrian Sârbu a luat credit de la BRD patru milioane de dolari. A girat pentru sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional. Acum a împlinit deja trei luni de când este în Arestul Central al Poliţiei, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală.

Fostul senator Sorin Roşca Stănescu a contractat un credit pentru investiţii de trei miliioane de euro. Ratele nu au fost achitate, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii. Sorin Roşca Stănescu se află după gratii după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol.


ACTUALIZARE 11:55 Sorin Roșca Stănescu a ieșit din sediul DIICOT, în care a petrecut circa două ore. El a fost urcat într-un autobuz special pentru a fi dus înapoi în celula de la penitenciarul Rahova:

ACTUALIZARE 11:02. Adrian Sârbu a plecat deja de la sediul DIICOT, cu aceeași sacoșă pe umăr. A urcat în duba poliției fără a face declarații:

ACTUALIZARE 10:35 Procurorii de la DIICOT au decis să trimită către DNA partea din dosarul referitor la creditele luate ilegal de la BRD care o privește pe Elena Udrea. Aceasta a luat un credit de 3,8 milioane de euro de la BRD, care ar fi fost girat cu un teren supraevaluat. 

ACTUALIZARE 9:27 Omul de afaceri Adrian Sârbu a fost adus la DIICOT într-o postură mai puțin obișnuită publicului. Este îmbrăcat cu un tricou și ține pe umeri, cu cătușele la mâini, o plasă ecologică de supermarket:


Creditele ar fi fost luate de la BRD în 2008.

Patronul media Adrian Sârbu a luat credit de la BRD de 4 milioane de dolari. A girat pentru sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional.

Fostul senator Sorin Roşca Stăneascu a contractat un credit pentru investiţii de trei milioane de euro. Ratele nu au fost achitate, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii.

Creditele ar fi fost luate în aceeași zi în care au depus actele, beneficiind de sprijinul lui Sorin Popa, fost vicepreședinte al BRD.

Sorin Roşca Stănescu se află după gratii, la Rahova, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol, în timp ce Adrian Sârbu a împlinit deja trei luni de când este în Arestul Central al Poliţiei, cercetat fiind într-un dosar de evaziune fiscală. 

Cei doi vor fi aduși la sediul DIICOT, unde li se vor comunica noile capete de acuzare - înșelăciune, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.

În dosarul nou de la DIICOT sunt implicați și omul de afaceri Remus Truică și Elena Udrea.

Remus Truică - avere fabuloasă, dar restanțier la credite

Are o avere estimată la 35 de milioane de euro, un apartament în Monaco, o vilă în Caraibe, un domeniu de 22 hectare la Snagov, bijuterii şi tablouri de colecţie. Este cartea de vizită a omului de afaceri Remus Truică, fost şef de cabinet al premierului Adrian Năstase, în perioada 2002 -2004. Cu o asemenea avere, n-ai spune că o persoană ar putea fi pe lista rău platnicilor unei bănci. Realitatea este cu totul alta.

O anchetă din 2013 în care a apărut numele fostului vicepreşedinte al BRD Sorin Popa a scos la iveală cum unii dintre cei mai influenţi oameni de afaceri au obţinut ilegal credite de milioane de euro.

Remus Truică, unul dintre prietenii lui Sorin Popa, s-ar fi implicat puternic în acestă afacere.

Agenţia BRD din cartierul Primăverii a aprobat câteva zeci de cereri de creditare pentru clienţi încadraţi în categoria celor de top, deşi nu îndeplineau toate condiţiile. Solicitările vizau sume care, în unele cazuri, depăşeau trei milioane de euro. Se acordau în timp-record, mai puţin de 24 de ore, deşi din dosare lipseau uneori chiar şi solicitările de creditare.

Remus Truică împreună cu fosta soţie, Irina, au luat de la BRD, în anul 2008, un credit de trei milioane de euro. Contractul de credit a fost aprobat pe loc de angajaţii de la Agenţia Primăverii. Potrivit unor surse interne, dosarul milionarului a sărit peste analiza de risc, iar terenurile oferite drept garanţie erau supraevaluate. Contractul de credit avea durata de un an şi jumătate. Familia Truică nu a returnat banii în perioada agreată.

În octombrie anul trecut, Banca şi-a trimis executorii la Remus Truică ca să evalueze bunurile milionarului şi să-şi recupereze suma împrumutată. Omul de afaceri a refuzat să vorbească despre modul în care a luat creditul de la bancă. A precizat, însă, că şi fosta lui soţie ar trebui să plătească o parte din suma restantă.

Un șofer privilegiat

Cristian Aparaschivei este un alt nume întâlnit în Doarul BRD. Şoferul lui Remus Truică, împreună cu soţia lui, de profesie judecător, a reuşit să obţină un credit de un milion şi jumătate de euro. Potrivit unor surse din bancă, suma a fost aprobată tot de angajaţii BRD de la Agenţia din Primăverii, cu girul vicepreşedintelui Sorin Popa. Cererea de creditare a fost depusă pe 20 august 2008 şi a fost analizată în aceeaşi zi. Automat, şoferul lui Remus Truică a primit statutul de client privilegiat. Acest lucru i-a permis ca, în loc de 10 mii de euro, cât ar fi putut să primească legal, conform veniturilor lui, să obţină, prin derogare, un milion şi jumătate de euro. 

În dosarul său, spun surse judiciare, nu se regăsesc condiţiile prin care s-a obţinut derogarea sau vreo cerere din partea clientului. Creditul a fost garantat cu un teren care îi aparţine lui Mihai Vasilescu, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului din Ţârgu Mureş. Potrivit unui contract de ipotecă, parcela de 10 mii de metri pătraţi a fost evaluată la suma de trei milioane de euro. Asta în condiţiile în care terenul a fost cumpărat cu doar două zile înainte de aprobarea creditului, cu suma de doar 14 mii de euro.

Șoferul lui Remus Truică nu a achitat nici măcar o rată din creditul contractat. Abia în 2012 însă angajaţii băncii i-au verificat dosarul şi aşa au descoperit că girase cu un teren mult supraevaluat. Atunci abia au trecut creditul primit de acesta pe lista celor neperformante.

Remus Truică ar fi ajutat şi alte cinci persoane să obţină credite foarte mari la BRD. O parte din banii luaţi de aceştia de la bancă ar fi ajuns în conturile milionarului, fie sub forma unor împrumuturi, fie fost viraţi în conturile unui offshore deschis în Insulele Virgine Britanice. În total, BRD ar fi suferit un prejudiciu de 30 de milioane de euro.

Elena Udrea, credit la BRD

Afacerea are implicaţii mult mai mari. Elena Udrea, patronul media Adrian Sârbu şi fostul senator Sorin Roşca Stănescu ar fi reuşit să obţină prin aceleaşi metode credite de la sucursala BRD din cartierul Primăverii.

Dosarele lor erau aprobate pe bandă rulantă. Singurul criteriu, spun surse din interiorul băncii, era acela de avea statut de client privilegiat.

De exemplu, Elena Udrea a obţinut un credit în valoare de trei milioane de euro. Acesta ar fi fost girat tot cu un teren supraevaluat. În cazul său s-a înregistrat şi o premieră în istoria băncii. Pentru prima dată, un credit a fost transferat de pe numele debitorului pe cel al unei alte persoane. Cu alte cuvinte, Elena Udrea a scăpat de plata ratelor din cauza cărora spunea că nu poate să doarmă noaptea.

 „ Nu mai dorm din cauza ratei la bancă (... ). Să vă spun de ce nu dorm: pentru că eu trebuie să achit acest credit până la sfarsitul acestui an. Creditul a fost făcut pentru a cumpara un imobil, un teren. Piaţa imobiliară era în expansiune”, se plângea Elena Udrea la 2 iunie 2010. Fostul ministru al turismului se află în arest la domiciliu, într-un alt dosar, pentru acuzaţii de luare de mită.

O altă situaţie este întâlnită la Adrian Sârbu. Şi el ar fi luat bani de la bancă folosindu-se de prietenia cu vicepreşedintele BRD, Sorin Popa. Patronul media Adrian Sârbu a luat credit de al BRD 4 milioane de dolari. A girat pentru sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional. 

Fostul senator Sorin Roşca Stănescu a contractat un credit pentru investiţii de trei milioane de euro. Ratele nu au fost achitate, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii. Sorin Roşca Stănescu se află după gratii după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol.

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate