Sari la conținut

Aviz pozitiv pentru reținerea și arestarea deputatului Cristian Rizea

Cristian Rizea / FOTO: Facebook

ACTUALIZARE 12.51. Comisia juridică s-a pronunțat în favoarea reținerii și arestării lui Cristian Rizea.

„Cu privire la reținere au fost 13 voturi pentru, trei împotrivă și trei abțineri. Cu privire la arestarea preventivă a domnului Rizea au fost 11 voturi pentru, trei împotrivă și cinci abțineri”, a declarat vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 12.35. „Acest dosar are o singură probă. În această speță a mai existat un proces acum cinci ani, în 2011, când l-am câștigat în fața ANI. Repet, cu același obiect, cu aceeași sumă de bani, iar acel martor care atunci a declarat, cu mâna pe Biblie, în fața unui judecător într-un fel, astăzi, la cinci ani de zile, are o declarație total schimbată. Pentru că în acești cinci ani de zile, a comis anumite ilegalități, a ajuns în închisoare și și-a negociat libertatea lui cu prețul libertății mele”, a declarat, astăzi, Cristian Rizea.  


Cristian Rizea este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

„La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.

În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, a comunicat DNA.