Avocatul Poporului a sesizat CCR privind neconstituționalitatea instituirii carantinei și izolării prin ordin al ministrului Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
getty bărbat stând în izolare
Foto: GettyImages

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neclaritatea articolului 25 din Legea privind reforma în domeniul sănătății, care lasă loc ministrului Sănătății să emită ordin pentru a institui măsura carantinei, izolării/internării, ca prevenție anti-COVID-19. Renate Weber a declarat, miercuri, la Digi24, că reglementarea, care restrânge libertatea individuală a cetățeanului, trebuie asigurată prin lege, altfel este neconstituțională.

„Sesizarea noastră vizează în principal articolul 25 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și abia după aceea vorbim de Ordonanța 11/2020.

Este vorba de faptul că în loc să fie reglementări prin lege, lucrul acesta este transferat către ministrul Sănătății care, prin ordine de ministru, – că pe baza ordinelor lui iau ceilalți măsuri – poate să restrângă libertăți.

Nu-i vorba de libertatea de circulație, ci de libertatea individuală.

Legea sănătății, în opinia noastră, este o lege neclară în acel articol 25. Ea nu prevede în mod clar care sunt limitele restrângerii libertății atunci când se pune problema, de exemplu, a internării, care este gradualitatea măsurilor care trebuie instituite, încetarea.

Pur și simplu acel articol din Legea 95/2006 dă posibilitatea ministrului Sănătății să reglementeze toate aceste lucruri prin ordin. În opinia noastră acest lucru este neconstituțional ca și restrângere a libertății individuale, pentru că un ministru este un organ administrativ iar legea noastră constituțională este foarte clară atunci când spune că astfel de restricții ale drepturilor și libertăților pot fi aduse numai prin lege. Din acest motiv am sesizat Curtea Constituțională”, a declarat Renate Weber.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri