Avocatul Poporului propune mai puține arestări

Data publicării:
Victor Ciorbea
Foto: Agerpres

Avocatul Poporului susţine că a analizat cu atenţie activitatea fiecărui penitenciar în parte. A ajuns la două concluzii clare: sunt prea mulţi deţinuţi, iar normele europene de detenţie nu sunt respectate.

După ce a sesizat problemele, Avocatul Poporului propune soluţiile.

„Reducerea pe cât posibil a cazurilor de aplicare a măsurii arestului preventiv şi reducerea duratei menţinerii în arest preventiv, prin aplicarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, controlului judiciar şi controlului judiciar sub cauţiune, respectându-se astfel şi principiul potrivit căruia arestarea preventivă trebuie să constituie o măsură excepţională, iar nu o regulă”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

Pentru ca problema supraaglomerării să dispară, Avocatul Poporului propune chiar şi eliberarea din închisoare a unor categorii de deţinuţi: „Reglementarea, cel puţin cu temporar, a unei forme de acordare a eliberării condiţionate, în sensul punerii în libertate a persoanelor deţinute aflate în executarea ultimilor 3 ani din pedeapsa închisorii.”

Avocatul Poporului cere şi noi spaţii pentru pentru arestaţii preventiv.

„Identificarea unor locaţii care ar putea fi preluate în administrarea unor centre de reţinere şi arestare preventivă, şi, nu în ultimul rând, construcţia unor noi centre care să înlocuiască actualele "beciuri", astfel ca acestea să corespundă standardelor europene sub aspectul suprafeţei, volumului, ventilaţiei, satisfacerii nevoilor fiziologice în condiţii de intimitate”, se precizează în raport.

În celulele din România sunt închişi, acum, 29.000 de oameni. Bugetul alocat Administraţiei Penitenciarelor pentru anul acesta a fost de 925 de milioane de lei. În România, cheltuielile cu un deţinut sunt estimate la 2.000 de lei pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri