Bani pentru note bune la examene: 11 studenţi şi un profesor de la Universitatea Maritimă au fost reţinuţi pentru dare, luare de mită şi trafic de influenţă

Data publicării:
maritima

Pe numele a 11 studenţi de la Universitatea Maritimă din Constanţa au fost emise joi seară ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Cei 11 sunt acuzaţi că au dat mită pentru a obţine note mari la examenele susţinute. Au mai primit ordonanţe de reţinere în acelaşi dosar încă două persoane, dintre care un profesor, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Măsura vine după o amplă percheziţie realizată joi dimineaţă de anchetatori la Universitatea Maritimă din Constanţa în căutare de probe, soldată cu confiscarea a teancuri întregi de documente.

Anchetatorii au descins de dimineaţă în locuinţele suspecţilor, iar de acolo au mers la Universitate, unde au verificat lucrările şi cataloagele pentru a identifica dovezi că unele examene au fost fraudate cu ştiinţa unor cadre didactice şi prin complicitatea unor studenţi.

Ei au luat note mai mari, deşi nu le meritau, şi argumentul pentru care au luat notele mai mari ar fi mita”, a declarat în acest context prorectorul Universităţii Maritime Constanţa, Cornel Panait. „A doua variantă care se are în discuţie este înlocuirea studentului care trebuia să dea examenul cu un alt personaj care poate să fie un student de alt an sau un student de acelaşi an dar care ştia mai bine” subiectul, a precizat prorectorul.

Aranjamentele ar fi fost făcute în timpul sesiunii de vară şi de toamnă de anul acesta, iar studenţii au recunoscut că ar fi plătit circa 100 de euro pentru a trece un examen. Potrivit anchetatorilor, mai sunt implicaţi un profesor de matematică - acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă -, 11 studenţi - acuzaţi de dare de mită -, dar şi o persoană care nu face parte din mediul universitar. Printre studenţii acuzaţi că ar fi dat mită  se numără şi tineri care abia au trecut pragul universităţii.

Surse din cadrul anchetei spun însă că lista suspecţilor este mai mare.

Toţi cei reţinuţi în acest dosar urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Acuzaţiile sunt de dare şi luare de mită, precum şi trafic de influenţă, fapte pedepsite cu până la 15 ani de închisoare.

De ce sunteţi acuzat? Eeeeh, chiar vreţi să ştiţi?”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri