Sari la conținut

Baroniada, faza pe dosare. Aproape jumătate dintre preşedinţii de consilii judeţene din România se regăsesc în dosare penale

Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova a intrat în atenţia procurorilor DNA, în ianuarie anul acesta. Este acuzat că susţine o reţea infracţională de evaziune fiscală din judeţ. Procurorii au ajuns la el după ce au arestat un fost consilier guvernamental. În dosar sunt cercetaţi şi copiii săi: fiica- notar şi fiul - deputat.

Nicușor Constantinescu iese din arest. Va fi cercetat sub control judiciar

Nicuşor Constantinescu este la al treilea mandat la şefia Consiliului Judeţean Constanţa şi a strâns trei dosare penale. A fost timp de o lună în arest la Rahova, fiind eliberat zilele trecute, printr-o decizie a Curţii de Apel Constanţa. El va fi anchetat sub control judiciar.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, era aproape de o sentinţă finală în dosarul de corupţie, când instanţa supremă a decis rejudecarea cazului. Fusese condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 4 luni cu executare. Un alt dosar al lui Constantin Nicolescu, cel intocmit de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese, s-a încheiat în februarie anul acesta. Curtea Supremă a dat dreptate inspectorilor de integritate. Într-un al treilea dosar, tot de corupţie, în care prejudiciul este de 1 milion de euro, Constantin Nicolescu a fost condamnat la 9 ani şI jumătate de închisoare. Sentinţa nu este însă definitivă.

Un alt lider politic apare pe harta aşa-numiţilor baroni locali cu probleme penale. Liviu Dragnea, acum vicepremier, a condus timp de trei mandate judeţul Teleorman. Pe ultima sută de metri la şefia consiliului judeţean, s-a ales cu dosar penal. Dragnea este acuzat că şi-a folosit funcţia de conducere din partid ca să orchestreze fraudarea refendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 2012.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a ajuns la sfârşitul anului trecut la prima întâlnire cu procurorii anticorupţie. Ion Prioteasa este acuzat că a trucat mai multe licitaţii publice. Urmărirea penală a început după ce procurorii au descins atât în sediul consiliului judeţean, cât şi în locuinţa sa.

Dosarul de corupție al lui Marian Oprișan a ajuns la a 33-a amânare

Lista continuă cu Marian Oprişan. Trimis în judecată în 2006, liderul judeţului Vrancea aşteaptă să primească o primă sentinţă în dosar. Procurorii îl acuză De atribuiri ilegale a unor contracte cu statul, prejudiciul fiind estimat la 2 milioane de euro.

La Brăila, preşedintele consiliului judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, nu este primul contact cu procurorii anticoruptie. El a acuzat că a finanţat ilegal campania lui Mircea Geoană şi i-a cerut miliardarului Ioan Niculae un milion de euro.A fost achitat în primă instanţă, însă procurorii au contestat decizia.

Problemele nu au ocolit nici şefia Consiliului Judeţean Botoşani. În ianuarie 2011, preşedintele Consiliului, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de fals intelectual şi uz de fals, pentru fapte comise pe vremea când era deputat.

În toamna anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Procurorii DNA îl acuză că a dispus ilegal decontarea a aproape 2 milioane de lei în favoarea unei firme de construcţii, pentru reabilitarea unui drum judeţean.

Președintele CJ Sibiu, trimis în judecată pentru conflict de interese

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu a fost trimis în judecată. Ioan Cindrea este acuzat de conflict de interese, după ce, în perioada în care a fost deputat, şi-a angajat soţia în biroul său parlamentar. Ioan Cindrea a contestat decizia ANI, iar recursul se judecă acum la Curtea Supremă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, acum suspendat din funcţie, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Este arestat din 29 mai.

Adrian Duicu, în arest la domiciliu. Ce condiții nu trebuie să încalce preşedintele suspendat al CJ Mehedinţi

Aproape odată cu Horia Uioreanu a fost trimis în judecată şi Adrian Duicu, şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi. DNA susţine că a facut trafic de influenţă chiar din sediul Guvernului. De altfel, în dosar apar numele premierului Victor Ponta, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi al şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, martor în dosar. Procurorii anticorupţie spun că aceştia sunt doar câţiva dintre cei folosiţi de baronul PSD de Mehedinţi pentru a-şi atinge scopurile.

Lista nu se opreşte aici. Anchetele procurorilor anticorupţie au ajuns şi în judeţul Dâmboviţa. Presedintele Consiliului Judetean, Adrian Ţuţuianu, este şi el în vizorul DNA. Procurorii îl suspectează de ilegalităţi în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012. Informatia se regăseşte în dosarul parlamentarului PSD Ion Stan, cercetat şi el pentru trafic de influenţă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, este şi el în vizorul DNA. Procurorii verifică mai multe contracte de lucrări publice şi cu fonduri europene gestionate de Consiliul Judeţean Bacău în ultimii ani.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Iosif Francisc Kiss, este şi el urmărit penal. Pe când era preşedintele consiliului, spun procurorii, ar fi primit mită de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să obţină mai multe terenuri în Oradea. Mai mult, Alexandru Kiss este acuzat şi spălare de bani şi abuz în serviciu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, cercetat sub control judiciar

Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, este şi el cercetat de procurorii DNA. Acesta ar fi condiţionat acordarea de fonduri unei comune, de voturile din primul tur al prezidenţialelor.

Aristotel Căncescu, şeful CJ Braşov, a ajuns în spatele gratiilor tot pentru acuzaţii de corupţie. Procurorii spun că dădea contracte din bani publici unui apropiat, deputat. În ultimii şapte ani firma deputatului Ion Diniţă a încheiat nu mai puţin de 70 de contracte cu autorităţile locale. Procurorii susţin că Aristotel Căncescu avea un comision chiar şi de o mie la sută din contractele încheiate.

Președintele CJ Buzău a fost adus la sediul central DNA. Marian Cristinel Bîgiu: "Nu am luat niciun ban"

Cel mai recent nume adăugat acestei liste este şeful Consiliului Judeţean Buzău, Marian Bîjiu. Acesta este acuzat de fapte de corupţie de procurorii DNA. Ar fi fost surprins în flgrant în timp ce primea mită.