Baroul Bucureşti discută excluderea lui Adrian Năstase din avocatură

Data publicării:
nastase-2

Membrii Baroului Bucureşti se reunesc luni pentru a decide dacă fostul premier Adrian Năstase va fi sau nu exclus din avocatură în urma condamnării în dosarul Trofeul Calităţii. Imediat după executarea pedepsei cu închisoarea, Năstase s-a autosuspendat din barou, dar nici o comisie din cadrul instituţiei nu a dat până acum vreun verdict clar în acest sens.

Actualizare 12.49. „Condamnatul Adrian Năstase este o rușine pentru profesia de avocat și trebuie exclus din avocatură. Baroul București își pierde credibilitatea și legitimitatea dacă decide astăzi să nu-l excludă pe condamnatul Năstase”, scrie Monica Macovei, pe contul de Facebook.

Monica Macovei aduce drept argument Legea 51/1995, art. 14, lit. a), care obligă Baroul București să-l excludă pe condamnatul Năstase din avocatură pentru că a fost „condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”.

„Este evident că menținerea în barou a unui avocat condamnat definitiv aduce atingere prestigiului profesiei și scade încrederea opiniei publice în profesia de avocat. În plus, prin menținerea lui Năstase în avocatură, avocații onești și profesioniști și-a pierde nejustificat credibilitatea în fața românilor”, scrie Monica Macovei.

_____________

Aduce sau nu atingere demnităţii de avocat condamnarea lui Adrian Năstase? Este întrebarea la care membrii unei comisii speciale a Baroului Bucureşti ar trebui să răspundă, după ce vor studia motivările instanţei prin care fostul premier a fost condamnat la închisoare în dosarul Trofeul Calităţii. Ei trebuie să studieze în întregime toate soluţiile pronunţate.

La ultima întâlnire, membrii Baroului Bucureşti au decis să înfiinţeze o comisie specială care să analizeze cazul şi să ia o decizie clară. Discuţiile au durat peste cinci ore, fără să aducă însă un rezultat clar. În urmă cu câteva săptămâni, o decizie a fost din nou amânată în urma lipsei de cvorum.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnaţii penali nu mai pot profesa ca avocaţi. „În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocaţilor la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului Bucureşti, după ce sentinţa este motivată, consiliul baroului se reuneşte şi decide dacă avocatul este sau nu exclus.

Sentinţa în dosarul Trofeul Calităţii a fost motivată în noiembrie anul trecut. În acest moment, Adrian Nastase s-a autosuspendat din rândul avocaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri