Băsescu: În timpul lui Kovesi, DNA a făcut spectacol. În timpul lui Morar, s-a făcut meserie

Data publicării:
basescu discurs fb

Fostul președinte al României, senatorul PMP Traian Băsescu, a afirmat că „DNA a făcut spectacol” în timpul mandatului Laurei Codruța Kovesi, spre deosebire de perioada în care instituția a fost condusă de Daniel Morar, când „s-a făcut meserie”.

DNA este o instituție de care România are nevoie. În timpul dnei Kovesi, DNA a făcut spectacol. (...) În timpul lui Morar, s-a făcut meserie. (...) Morar nu a folosit pentru el instituția, pe când această doamnă a umilit instituția. Din 2015 a ajuns să deprecieze aprecierea pentru DNA, în loc să consolideze aprecierea DNA. Morar a lucrat respectând drepturile fundamentale, neumilind oamenii”, a afirmat Traian Băsescu într-o emisiune televizată.

El susține că procurorul-șef al DNA „va răspunde pentru tratamentul abuziv aplicat femeilor”.

Când vezi atâtea femei umilite de o femeie, când îți vezi fiica umilită de o femeie, respect nu poți să ai pentru acea femeie. (...) Pentru tratamentul abuziv pe care l-a aplicat femeilor, fără nici fel de discernământ, ci doar cu ură și dorință de a face spectacol, pentru asta Kovesi, eu vă spun sigur, mai devreme, mai târziu va răspunde”, a adăugat Băsescu.

Referindu-se la situația din DNA după plecarea procurorilor Iorga și Țuluș, Băsescu a declarat: „Eu cred că nu va mai vorbi nimeni. Secția de procurori le-a pus călușul în gură. (...) A avizat darea lor afară fără să îi asculte. Astăzi i-a trimis pe care încotro, deci este un semnal foarte puternic al Secției de procurori din CSM către procurorii din DNA să își țină gurile”.

El a mai susținut că „cel puțin între procurori, dar și între judecători și procurori se practică șantajul”.

Suntem într-o perioadă a șantajului. Sunt pesimist că cineva va mai vorbi. Degeaba a cerut ministrul (n.r. — Justiției) evaluare pe o perioadă mai lungă. CSM cu cei 5 năprasnici procurori din Secția de procurori a aprobat ca inspecția să facă un control de la 1 ianuarie până acum. Păi cred că perioada dramatică a mandatului dnei Kovesi a fost 2015-2016. Eu am avut un șoc (...) în 2015 când vedeai femei încătușate”, a mai spus Băsescu.

Întrebat de ce Kovesi nu le-a întocmit dosare fiicei sale și Elenei Udrea atunci când era șef de stat, Băsescu a răspuns: „Nu știu, dar eu nu am discutat cu ea niciodată de dosare. Și probabil vă spun ceva ce e greu de crezut: nu știu dacă în perioada cât a fost procuror general și un an și câteva luni cât a fost procuror-șef DNA eu am discutat de cinci ori cu dna Kovesi în birou la mine. Altfel, probabil am fost la unul, două bilanțuri sau la CSM, o vedeam, dar nu am avut cu ea o relație de partener”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri