BIZIDAY: Mitică are șanse mari să devină „brutar”

Data publicării:
mitica dragomir DIICOT 06 INQ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Totul a început în 2011, când Liga Profesionistă de Fotbal, condusă pe atunci de Dumitru Dragomir, a scos la vânzare drepturile de televizare pentru meciurile din campionat. Meciurile au fost împărțite în nouă pachete, care de fapt, reprezentau câte un meci din fiecare etapă.

De exemplu, televiziunea care plătise primul pachet - și cel mai scump - avea dreptul să își aleagă meciul pe care urma să îl difuzeze. Cei care cumpărau al doilea pachet își alegeau din partidele rămase în etapa respectivă, și tot așa până la ultimul meci. Liga Profesionistă a reușit să vândă în primă fază doar câte trei meciuri pe etapă, în schimbul sumei de 37 milioane de euro, fără TVA. Câștigătoare au fost desemnate Antena 1, Dolce și RCS-RDS.

Pentru ultimele meciuri s-a mai desfășurat încă o licitație și toate cele șase pachete rămase au fost adjudecate de către RCS-RDS. Compania a plătit 45 de milioane de euro fără TVA și trăgând linie, Liga Profesionista a primit ceva mai mult de 100 de milioane de euro pentru drepturile de televizare aferente sezoanelor competiționale 2011, 2012 și 2013.

Încă de acum cinci ani, în presă au apărut informații că aceste tranzacții ar fi fost intermediate de o firmă specializată în tranzacții imobiliare, care ar fi primit un comision de 5 la sută din valoarea contractului. Procurorii au început o anchetă în acest caz și au descoperit că, de fapt, pe lângă Liga Profesionistă de Fotbal funcționa o întreagă rețea de firme-fantomă. Cu totul, ar fi existat 17 firme care nu făceau altceva decât să înregistreze operațiuni și achiziții fictive. Structura rețelei era una extrem de complexă, astfel că numai câteva dintre ele lucrau direct cu Liga Profesionistă. Firmele principale subcontractau altele mai mici și în acest fel se spera că autoritățile vor pierde urma banilor.

În final, banii ar fi fost retrași în numerar și împărțiți între membrii rețelei, care, spun procurorii, era formată din 40 de persoane.

În acest fel, din conturile Ligii Profesioniste ar fi dispărut 5,4 milioane de euro și șeful acestei rețele ar fi fost Mitică Dragomir, care a și primit o condamnare de șapte ani cu executare. Sentința NU este definitivă și fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal a anunțat că o va ataca.

De fapt, este a două condamnare pe care o primește în mai puțin de două săptămâni, căci Dragomir a mai luat trei ani cu suspendare pentru dezafilierea abuzivă a Univeristății Craiova. Nici această sentință nu este definitivă, însă în prima instanță, judecătorii au decis că Mitică Dragomir trebuie să plătească în solidar cu ceilalți incupați și instituțiile pe care le conduceau despăgubiri de 220 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri