Ancheta în cazul Black Cube, aproape de final

Data actualizării: Data publicării:
spioni israelieni agerpres 12-1.4.2016

Reporter: Există un orizont de timp când va fi finalizată acea anchetă privind dosarul spionilor israelieni?

Daniel Horodniceanu: Sperăm că în luna care urmează va fi finalizată.

Reporter: E ceva ce aşteptaţi în acest moment? Un răspus de la comisia rogatorie?

Daniel Horodniceanu: Răspunsul de la comisia rogatorie.

Reporter: Care ar viza ce?

Daniel Horodniceanu: Care ar viza declaraţiile persoanelor din conducerea Black Cube şi un contract efectiv pe care l-ar fi făcut o persoană care a fost interesată.

Contractul despre care vorbeşte Daniel Horodniceanu, şeful DIICOT, este cheia întregului dosar. Răspunsul autorităţilor Israeliene, dar şi a celor din Marea Britanie, unde compania Black Cube are un sediu, ar putea lămuri cine a comandat acţiunile de spionaj pe teritoriul României.

În plus, procurorii DIICOT se aşteaptă să primească răspunsuri la mai multe întrebări: inclusiv dacă israelienii au avut aprobare de la cel mai înalt nivel să facă investigaţii în România, aşa cum au precizat reprezentanţii Black Cube.

Reporter: Se extinde urmărirea penală în ţară pentru persoanele care i-au angajat?

Daniel Horodniceanu: Vom vedea după ce vom avea rezultatele de la comisia rogatorie. Sperăm să ne vină până săptămâna viitoare.

Ron Weiner şi David Geclowicz, cei doi israelieni reţinuţi la Bucureşti, ar fi încercat să strângă informaţii care să o compromită pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Cazul este urmărit şi în plan internaţional. Jurnalistul Keno Verseck, colaborator al prestigioasei reviste Der Spiegel, a întrebat-o zilele trecute despre ce este vorba.

Laura Codruţa Kovesi: Mail-urile mele şi ale familiei nu au fost sparte. Din verificările pe care le-am făcut nici măcar nu s-a încercat acest lucru. Au fost doar telefoane care au fost date în mod repetat şi insistent familiei şi prietenilor apropiaţi. Este o anchetă în derulare la DIICOT. Sper să afle cât mai repede şi cât mai complet adevărul. Cu siguranţă sunt implicate persoane pe care noi le-am investigat sau persoane care susţin persoanele pe care noi le-am investigat.

Ron Weiner şi David Geclowicz au fost reţinuţi de procurorii DIICOT în noaptea de 2 spre 3 aprilie şi, ulterior, arestaţi de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Ei aveau sarcina să culeagă informaţiile şi să le predea unui om de legătură, încă neidentificat, la Aeroportul Otopeni. Compania la care cei doi lucrează, Black Cube, este prezentă în toate locurile fierbinţi din lume şi este implicată în cele mai răsunătoare scandaluri de fraudă de pe glob. A fost înfiinţată în 2010 de foşti şefi ai serviciului israelian de informaţii-Mossad: Dan Zorella şi Avi Yanus. Angajaţii sunt şi ei foşti spioni.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri