Sari la conținut

Dosarul Black Cube. Procurorii români au făcut audieri în Israel

Ancheta în dosarul Black Cube, care vizează spionarea procurorului şef DNA de către angajaţii unei firme israeliene, a intrat în faza audierilor peste graniţe. O echipă de procurori DIICOT a fost la Tel Aviv pentru a face audieri.

Cei doi procurori care s-au deplasat în Israel s-au întors în țară cu probe importante pe care le-au strâns acolo. Ar fi reușit să stea de vorbă și cu reprezentanți ai firmei Black Cube, firma acuzată că și-a trimis doi angajați în România pentru a o spiona pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit informațiilor obținute de Digi24. Pe lista celor doi angajați ai Black Cube se aflau și alte persoane publice din România.

Șefa DNA spunea însă că tentativa de spionaj la adresa ei nu a reușit.

Mail-urile mele şi ale familiei nu au fost sparte. Din verificările pe care le-am făcut nici măcar nu s-a încercat acest lucru. Au fost doar telefoane care au fost date în mod repetat şi insistent familiei şi prietenilor apropiaţi. Este o anchetă în derulare la DIICOT. Sper să afle cât mai repede şi cât mai complet adevărul. Cu siguranţă sunt implicate persoane pe care noi le-am investigat sau persoane care susţin persoanele pe care noi le-am investigat”, spunea recent șefa DNA.

Șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara recent că acesta ar fi ultimul pas procedural important în această anchetă. În România, ancheta a fost finalizată deja.

Cei doi angajați ai Black Cube se află în arest la domiciliu. Unul dintre ei va cere mâine renunțarea la această măsură preventivă.

Potrivit DIICOT, Ron Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Pe David Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Compania Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus, şi are sucursale atât în Londra, cât și în Paris. Compania oferă servicii juridice și de intelligence.

Firma Black Cube și-a câștigat renumele reprezentând în instanță afaceriști acuzați de infracțiuni economice, iar The Wall Street Journal nota în 2015 că angajații firmei au fost implicați în operațiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrându-se în rețele de hackeri.

Totodată, conform unor surse, personalul angajat în cadrul companiei este cunoscut ca fiind în relații apropiate cu oficialii guvernului israelian și agențiile de informații din această țară.

Pe aceeași temă