BLOCAJ. Alegerea vicepreședintelui CSM, amânată iar, în lipsa candidaturilor

Data publicării:
sediu 20csm 202 20membricsm 20ro-46724

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat iar alegerea vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii, punct trecut pe ordinea de zi, după ce niciun judecător nu și-a depus candidatura.

Săptămâna trecută, judecătorii Cristi Danileţ şi Alina Ghica şi-au retras candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Forul avea programată miercuri o nouă şedinţă de plen pentru alegerea vicepreşedintelui. Cei doi şi-au motivat retragerea în baza procedurilor avansate de revocare din funcţiile de membri ai CSM demarate în cazul lor.

Blocajul din sânul CSM a debutat în 4 ianuarie, când Consiliul Superior al Magistraturii şi-a ales președintele, în premieră în persoana unui procuror, Oana Schmidt Hăineală. Pentru postul de vicepreședinte și-a depus candidatura judecătorul Alina Ghica, care a fost însă respinsă.

Care sunt cauzele scandalului actual

Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției și implicit fost membru de drept al CSM declara aseară, în emisiunea „Imparțial” de la Digi24, că ceea ce se întâmplă în această perioadă în CSM este regretabil, după progresul înregistrat după foarte mulți ani.

„Din păcate, s-au amestecat o serie de cauze, care, până la urmă, conduc și spre mediul politic, dar eu nu aș reduce acolo problema. Cred că sunt și interese politice, dar și interese de sistem și cred că, așa cum se întâmplă de multe ori în instituțiile românești, e vorba și de foarte, foarte multe orgolii, care în ultimii ani se calmaseră”, a declarat Cătălin Predoiu.

În plus, fostul titular al portofoliului Justiției este de părere că revocarea judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț este o măsură dură, care cere un motiv serios. „Cred că e și un fel de acțiune de pedepsire nedreaptă pe undeva a Alinei Ghica și a lui Cristi Danileț, pentru că nu am găsit motivele, recunosc sunt subiectiv, am lucrat cu ei. Poate și ei au greșit prin lipsa de comunicare. Danileț a greșit pentru că s-a îndragostit de televizor, cred că a stat mai mult decât dumenavoastră la televizor, și asta creează o reacție de respingere din partea sistemului. Alina Ghica nu a fost poate inspirată când a făcut pasul legal și și-a depus candidatura”, a comentat Cătălin Predoiu în emisiunea lui Luca Niculescu.

„Sper ca lucrurile să se calmeze. Dacă nu au făcut greșeli grave, nu văd rațiunea revocării”, a opinat ieri fostul ministru.

El a subliniat că instituția are nevoie de o conducere instalată, dar și sistemul în sine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri