Brățările electronice de supraveghere, în continuare o prioritate

Data publicării:
politia 1

7 milioane de lei ar fi costat cumpărarea a 10.000 de brăţări electronice. Fiecare dispozitiv transmite un semnal codat unic, la intervale regulate, către un server dintr-un dispecerat de monitorizare. Cu o abatere de doar câţiva centimetri, poliţiştii ar şti astfel dacă cel care poartă brăţara şi-a părăsit locuinţa sau oraşul.

Pentru ca totul să funcţioneze cum trebuie, specialiştii au făcu timp de cinci ani probe şi simulări. Totul s-a blocat însă, ca multe alte proiecte extrem de atractive pe hârtie, din lipsă de finanţare.

Adrian Bordea, judecător CSM: „Legea trebuie aplică, nu putem să spunem nu o aplicăm pentru că nu avem mijloace tehnice.”

Tiberiu Niţu, fost procuror-general: „Admit şi ce spuneţi, că poate nu suntem pregătiţi, dar nu ne împiedică nimeni şi nimic să ne pregătim.”

Actualul ministru al Justiţiei are însă altă viziune.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei: „Pe mandatul meu nu voi discuta despre brăţări. Nu consider că avem o bună practică în Europa. Brăţările în sine nu costă mult, dar întreţinerea lor costă enorm.”

Asta înseamnă că poliţiştii vor fi nevoiţi, în continuare, să facă verificări, fie la termene stabilite, fie atunci când au dubii legate de locul unde s-ar afla cei supravegheaţi. Uneori, chiar şi pentru aceştia situaţia este frustrantă.

Declaraţia Alinei Bica pentru România TV: „S-a întâmplat să apară ofiţerul de proximitate şi la ora 1:00, şi la 2:00, şi la 4:00 sau la 6:00 dimineaţa. Nu a fost nicio noapte să nu vină. (...) Am devenit insomniacă, pentru că după ce stai de vorbă cu ofiţerul respectiv te prinde dimineaţa treaz-lumânare, n-ai nicio treabă.”

Sindicaliştii din poliţie spun însă că sunt prea puţini angajaţi la Interne ca verificările să fie eficiente.

Florin Vîlnei, lider de sindicat al poliţiştilor: „Cu arestul la domiciliu, cine îl păzeşte, cine are garanţia că nu se duce mâine să dea în cap, să tâlhărească şi pe urmă toate se răsfrâng asupra noastră.”

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei spun că singurul stat din Europa unde se folosesc brăţări electronice este Italia, dar rezultatele sunt slabe. Ministerul n-a explicat însă ce înseamnă rezultate slabe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri