BREAKING NEWS. DAN VOICULESCU este închis la Rahova. Acolo au ajuns și alți șase condamnați în dosarul ICA

Data publicării:
Dan Voiculescu crop - mfax

DAN VOICULESCU A AJUNS LA PENITENCIARUL RAHOVA, unde va fi ținut în carantină 21 de zile. 

Toţi ceilalți unsprezece acuzaţi din dosarul Voiculescu au fost condamnaţi, vineri, definitiv, de Curtea de Apel. Şase dintre ei au primit pedepse cu executare, iar cinci au primit sentinţe cu suspendare.

După Dan Voiculescu, cele mai grele pedepse, de opt ani cu executare, le-au primit Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare şi Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului. În cazul lui Mencinicopschi, instanţa a dispus şi confiscarea unui imobil deţinut de acesta în Otopeni, a cărui valoare a fost estimată La 456.000 euro, dar şi a mai multor terenuri din Bucureşti.

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a fost şi el condamnat la şapte ani cu executare. Curtea a dispus de asemenea să îi fie confiscate trei apartamente pe care le deţine în Bucureşti, dar şi acţiunile pe care le are la două firme.

Jean Cătălin Sandu, fostul şef al Direcţiei Juridice de la Agentia Domeniilor Statului, a fost condamnat la şase ani de închisoare, plus confiscarea unui apartament în valoare de 210.000 de euro.

Tot şase ani a primit şi Vlad Nicolae Săvulescu, fostul şef al Direcţiei de Privatizare a ADS. La pedeapsa cu închisoarea primită de Săvulescu se adaugă confiscarea unui imobil în valoare de un milion de euro şi a unui apartament de 95.000 de euro.

Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat de asemenea la cinci ani cu executare.

Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Petre AlexandruVica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Gheorghe Sin va rămâne fără un imobil în valoare de 110.000 situat în Pipera. Şi în cazul inculpatei Ene Vica, instanţa a decis confiscarea unui apartament situat în Bucureşti, a cărui valoare a fost estimată de instanţă de 88.000 de euro.

LIVE TEXT. Digi24 vă prezintă derularea evenimentelor, pas cu pas:

Actualizare 19.33 Mașina cu Dan Voiculescu a ajuns la Rahova.

Actualizare 18.51 Și Gheorghe Mencinicopschi este urcat în mașină pentru a fi transportat la Rahova.

Actualizare 18.45 DAN VOICULESCU este scos din sediul IPJ Ilfov și urcat într-o mașină a Ministerului de Interne. 

Convoiul, deschis de o dubă a Poliției, iese pe poartă și se îndreaptă către penitenciarul Rahova, acolo unde au ajuns deja Sorin Pantiș și alți trei condamnați în dosarul ICA.

Actualizare 18.10 Sorin Pantiș și ceilalți trei condamnați care s-au predat la sediul Poliției Capitalei sunt în drum spre penitenciarul Rahova.

Actualizare 17.59 Mandatele de încarcerare au ajuns de la instanță la Poliția Ilfov. Condamnații Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi vor fi duși la penitenciarul Rahova.

Actualizare 17.36 Fostul ministru Sorin Pantiș și alți trei condamnați - Jean Cătălin Sandu, Corneliu Popa și Flavius Pop s-au prezentat la sediul Poliției Capitalei.

Actualizare 16.36 Gheorghe Mencinicopschi s-a prezentat la sediul IPJ Ilfov. Susține în continuare că e nevinovat, dar spune că se aștepta la o pedeapsă mare.

Actualizare 16.05. Toate documentele necesare încarcerării lui Dan Voiculescu ar urma să ajungă la sediul IPJ Ilfov în aproximativ două ore.

Actualizare 16.10. Curtea de Apel București a publicat minuta ședinței.

Actualizare 16.03. Cel mai probabil, Dan Voiculescu va fi încarcerat la penitenciarul Rahova. 

Actualizare 15.57. Documentele necesare încarcerării lui Dan Voiculescu urmează să ajungă la IPJ Ilfov.

Actualizare 15.53. Două autoturisme au intrat şi au ieşit din reşedinţa lui Dan Voiculescu din Corbeanca.

Actualizare 15.39. Dan Voiculescu va putea fi încarcerat după ce actele necesare vor ajunge de la instanţă la poliţie.

Actualizare 15.30 Dan Voiculescu se află la sediul IPJ Ilfov.

Actualizare 15.18 Dan Voiculescu nu mai merge în Corbeanca. Maşina în care se afla fostul senator s-a intors din drum.

Actualizare 15.10 Citirea sentinţei a durat 40 de minute.

Actualizare 14.55 Dan Voiculescu a părăsit sediul GRIVCO. Se îndreaptă spre reşedinţa sa din Corbeanca.


DECIZII în DOSARUL ICA:

Gheorghe Mencinicopschi 8 ani de închisoare cu executare

Corneliu Popa, fost director ADS 8 ani de închisoare cu executare

Sorin Pantiş 7 ani de închisoare cu executare

Nicolae Săvulescu 6 ani de închisoare cu executare

Jean Cătălin Sandu 6 ani de închisoare cu executare

Sin Gheorghe 4 ani cu suspendare. Una dintre infracţiuni s-a prescris

Constantin Baciu 4 ani cu suspendare

Petre Alexandru 3 ani cu suspendare

Marinescu Grigore 3 ani cu suspendare

Flavius Pop 5 ani cu executare

Ene Vica 3 ani cu suspendare

Instanţa decide CONFISCAREA următoarelor:

- imobilul  de 299.000 mp şi un altul de 220.000 mp pe Strada Gârlei, nr 1B . Aceste sunt terenurile şi construcţiile ICA

- 3.515.756,4 dolari de la Dan Voiculescu reprezentând chiria încasată de la Romtelecom

- clădirea şi terenul de la adresa Bucureşti-Ploieşti nr 25-27, care reprezintă sediul Antena 3

- 2.294.358,2 lei de la Camelia Voiculescu şi 2.294.358,2 lei de la Corina Voiculescu. Acestea reprezintă contravaloarea acţiunilor la ICA.

- locuinţa situată la adresa Bulevardul Kiseleff, nr 22

DAN VOICULESCU nu mai are voie să deţină firme în ţară şi străinătate.

Conturile din ţară şi străinătate ale lui Dan Voiculescu au fost date în urmărire.

Dan Voiculescu nu mai are dreptul de a vota.

____________________________

Actualizare 14.24 Instanţa: Încadrare mai gravă. Este exact ceea ce a cerut DNA

Actualizare 14.18 Judecătoarea Camelia Bogdan nu a ajuns încă în sala de judecată

Actualizare 14.12 Magistraţii vor anunţa în scurt timp decizia în dosarul ICA. Rămâneţi în continuare pe digi24.ro pentru a afla finalul acestui dosar care a fost judecat timp de 6 ani.

Actualizare 14.00 În sala de judecată a sosit grefiera care va citi sentinţa

Actualizare 13.58 Dan Voiculescu şi niciunul dintre avocaţii să nu sunt la Curtea de Apel Bucureşti

Actualizare 13.57 Jurnaliştii au intrat în sala în care în scurt timp va fi anunţată sentinţa

Actualizare 13.50 Accesul jurnaliştilor în sala de judecată nu a fost încă permis.

Actualizare 13.36. Verdictul va fi anunţat de judecătorul Camelia Bogdan.

Actualizare 13.25 Jurnaliştii vor avea acces în sala în care va fi anunţat verdictul la ora 13.50.

Actualizare 13.20 Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti deliberează în acest moment, urmând ca la ora 14.00 să citească sentinţa. 

Actualizare 13.15 La sediul GRIVCO se află şi fostul ministru Sorin Pantiş, acuzat şi el în Dosarul ICA şi fiica sa, Camelia Voiculescu.

Actualizare 13.00 Dan Voiculescu este la sediul GRIVCO. A declarat că nu va merge la instanţă.

DAN VOICULESCU a ajuns la GRIVCO

Actualizare 12.55 Verdictul în dosarul ICA se va da la ora 14.00, a anunţat Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea mai au și alte dosare pe rol. Camelia Bogdan judecă un alt celbru dosar în care Mariana Rarinca ar fi șantajat-o pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Al treilea judecător din compet, Mihai Mihalcea, judecă un termen în dosarul lui Cristian Borcea. 

Actualizare 12.45 Dan Voiculescu se află în acest moment la sediul GRIVCO şi deocamdată nu a făcut nicio declaraţie. Este foarte posibil ca Dan Voiculescu să vorbească în acest moment cu avocaţii săi despre ce vor avea de făcut în continuare în funcţie de sentinţa instanţei.

Actualizare 12:28. Jurnalistii aşteaptă pronunţarea la Curtea de Apel. Reporterul Digi24 relatează că la sediul instanţei a ajuns şi vedeta Antena 3 Sabina Iosub.

Actualizare 12:10. Pe blogul lui Dan Voiculescu a apărut astăzi un mesaj pentru ceilalți inculpați în dosar: „Ceea ce regret cel mai mult în dosarul ICA este faptul că, oameni nevinovaţi, care toată viaţă lor au fost cinstiţi, sunt acum târâţi fără vină într-un proces politic nedrept”.


Actualizare 11:35. Dan Voiculescu a ajuns la sediul Grivco apoi, potrivit declarațiilor sale de la IPJ Ilfov, va merge acasă de unde va afla sentința judecătorilor. Tot la sediul Grivco se mai află și avocatul Gheorghiță Mateuț și Sorin Pantiș, inculpat în dosarul ICA.


Actualizare 10:25: Dan Voiculescu a plecat de la sediul IPJ Ilfov. Fostul senator a spus că nu mai merge la instanță pentru a afla verdictul.

„Mă duc acasă, fac o baie și aștept să vină cine vine, că nu știu care-s regulile”, a spus fondatorul PC.

Se schimbă modul de viață, se schimbă condițiile de viață. Eu am un mare noroc legat de circumstanțele astea. Până la 34 de ani am stat cu soția și cu doi copii într-o cameră de 24 de metri pătrați și, ce e mai interesant, toaleta era în curte. Eu nu cred că condițiile de la penitenciar pot fi mai grele decât alea. Condițiile, în sine, nu sunt de natură să mă sperie”, a declarat Dan Voiculescu.

Produc rău în jurul meu fără să vreau și asta mă deranjează cel mai mult”, a mai spus el.

Mi-am asumat o luptă cu demnitate, onoare, cu mult curaj. Nu e bine să te lupți cu preşedintele statului tău, care are pârghii nenumărate și are o forță care nu se poate compara cu forța unui cetățean, am avut disputa politică cu el legată de suspendarea din 2007 și tot ce a urmat. În ce mă privește, nu am de ce sa mă plâng, mi-am asumat un război, l-am dus cu demnitate, dacă e nevoie o să îmi duc viața mai departe inclusiv la penitenciar tot cu demnitate. La onoare si demnitate nu renunț niciodată”, a afirmat fondatorul PC.

El a mai spus că va continua „lupta” din spatele gratiilor. 

Dan Voiculescu a adăugat că aseară și-a petrecut timpul cu familia, a băut două pahare de vin alb, a mâncat varză călită cu cârnați oltenești și că „am dormit foarte bine, dovadă că nu sunt stresat”.

Întrebat dacă se așteaptă să fie condamnat, el a răspuns: „Nu, nu mă aștept, dar întotdeauna în viață e mai bine să pui răul înainte”. Cu toate acestea, se va apuca de scris cărți, dacă ajunge după gratii: E cel mai bun lucru de făcut acolo, pentru că ai liniște, orele de masă cred că sunt fixe, de somn la fel”. 

„Nu regret nimic. Am făcut ce am gândit și, din păcate, ce am simțit”, a completat Dan Voiculescu.


Actualizare 10:15. Dan Voiculescu a ajuns la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov. Fostul senator nu a făcut declarații.


Actualizare 10:00. Înainte de a afla verdictul în dosarul ICA, DAN VOICULESCU este aşteptat astăzi să facă prezenţa şi la IPJ Ilfov, într-un alt dosar în care e acuzat de şantajarea unor oameni de afaceri, unei dintre ei încheind contracte de publicitate cu trustul Intact în valoarea de 900.000 de euro.

Procurorii DNA l-au pus pe omul de afaceri sub control judiciar, într-un dosar în care e acuzat că ar fi şantajat trei patroni cărora le-ar fi cerut bani mascaţi în contracte de publicitate.

Cei trei oameni de afaceri care l-ar fi denunţat pe Dan Voiculescu pentru şantaj ar fi Nelu Iordache, Octavian Creţu şi Nicolae Palfi, susţin surse judiciare. Ultimii doi sunt acţionari ai societăţii Romaqua. Aceeaşi societate despre care, anul trecut, un fost angajat al omului de afaceri dezvăluia că ar fi fost victima unei campanii negative iniţiate de trusul de presă al lui Dan Voiculescu. Iar Nelu Iordache este acum arestat la domiciliu, după ce a petrecut după gratii un an şi jumătate. Patronul de la Romstrade este acuzat de deturnare de fonduri europene, spălare de bani şi înşelăciune.


Judecătorii anunţă verdictul definitiv în Dosarul ICA la capătul a aproape şase ani de judecată marcaţi de amânări, suspendări şi răsturnări de situaţie. Cinci ani de închisoare a fost decizia primei instanţe pentru cel mai cunoscut dintre inculpaţi, DAN VOICULESCU, şase ani pentru alţi judecaţi pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii cer acum pedepse şi mai aspre, în timp ce avocaţii solicită achitarea, pledând nevinovăţiaclienţilor lor.

Cum a arătat ultima zi de proces şi care au fost ultimele declaraţii ale inculpaţilor făcute marţi în faţa judecătorilor

Acuzaţiile care i se aduc lui Dan Voiculescu

Dan Voiculescu este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că ar fi cumpărat, cu puţin peste 100.000 de euro, 3,6 hectare de teren în nordul Capitalei, zonă scumpă, cu un mare potenţial imobiliar. Terenul aparţinea Institutului de Cercetări Alimentare, deci statului. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu, spun procurorii DNA, ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real. Prejudiciul creat statului depăşeşte 60 de milioane de euro, mai spun ei, bani pe care Ministerul Agriculturii vrea să îi recupereze în urma procesului.

Istoricul unui dosar plin de răsturnări de situaţie

Dosarul este trimis către judecători în decembrie 2008, cu 13 inculpaţi, printre care şi Dan Voiculescu, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti. După două termene, dosarul este trimis de la Tribunalul Bucureşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că preşedintele fondator al Partidului Conservator este ales senator.

Timp de 36 de termene, întinse pe trei ani, Instanţa Supremă administrează probe. Chiar înainte să pronunţe decizia, Dan Voiculescu îşi dă demisia din Parlament, îşi pierde imunitatea de senator, iar dosarul se întoarce la Tribunalul Bucureşti.

Doar trei termene apucă să judece completul de la Tribunalul Bucureşti, pentru că Dan Voiculescu câştigă un nou mandat de senator, primeşte imunitate şi cauza se întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

După două luni, DAN VOICULESCU demisionează din nou şi dosarul revine la Tribunal. În septembrie 2013, DAN VOICULESCU este CONDAMNAT la 5 ani de închisoare.

În 2014, Dan Voiculescu şi colegii săi de dosar contestă condamnările. Cazul ajunge la Curtea de Apel București și este repartizat unui complet format din judecătorii Stan Mustaţă şi Florică Duţă. Chiar în ziua în care ar fi trebuit să dea o soluţie în privinţa cererilor avocaţilor lui Dan Voiculescu, judecătorul Stan Mustață este ridicat de procurorii DNA şi acuzat de luare de mită.

Situaţia creată îi este însă favorabilă omului de afaceri, care mai obţine câteva amânări.

Procurorii spun că noul Cod de Procedură Penală, intrat în vigoare în februarie 2014, l-ar ajuta pe Dan Voiculescu să scape de răspundere la finalul acestui an.

Celelalte condamnări în dosar

Şase ani de închisoare cu executare:

- Gheorghe Mencinicopschi, fost director general şi membru al AGA la ICA SA Bucureşti.

- Corneliu Popa, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului.

- Sorin Pantiş, fost director general executiv GRIVCO SA Bucureşti.

- Sandu Jean-Cătălin, administrator al SC Benefica SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO).

- Vlad-Nicolae Săvulescu, fost director al Direcţiei Privatizare - Concesionare a ADS.

Cinci ani de închisoare cu executare:

- Gheorghe Sin, membru AGA al SC Institutul de Cercetări Alimentare SA Bucureşti.

- Constantin Baciu, fost reprezentant al Ministerului Agriculturii în Adunarea Generală a Acţionarilor al ICA.

- Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene, cenzori ai SC Institutul de Cercetări Alimentare SA Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri