BUN DE PLATĂ. Foştii proprietari ar putea costa statul un miliard de euro

Data publicării:
7 2001fondulproprietatea-42454

Statul ar trebui să dea înapoi aproximativ un miliard de euro dacă toţi foştii proprietari despăgubiţi cu acţiuni la Fondul Proprietatea ar da în judecată Ministerul de Finanţe şi ar câştiga. Avocaţii se aşteaptă ca aceştia să aibă câştig de cauză, mai ales că vobim deja de un al doilea proces câştigat impotriva statului. Optimist este şi domnul Alexandru care are de recuperat banii de pe mai multe proprietăţi.

„Bunicii mei s-au constituit într-un grup de arhitecţi care au venit de la Viena şi au construit parte din Valea Prahovei, canalizarea din Bucureşti, prima cale ferată, după care s-au stabilit în România. Naţionalizarea a produs confiscarea tuturor averilor", spune Alexandru, unul dintre păgubiţi.

Acesta a primit ulterior despăgubiri în acţiuni la Fondul Proprietatea. Dacă ar fi fost să le vândă, ar fi încasat doar jumătate din sumă. Asta pentru că preţul nominal al unei acţiuni la care s-au acordat despăgubiri a fost de 1 leu, iar valoarea de piaţă a acesteia este acum la jumătate.

Deci statul ce a zis: domne, n-am să-ţi dau bani, îţi dau nişte acţiuni pe care o să ţi le vinzi matale la Bursă când s-o lista Fondul Proprietatea, la suma consemnată în titlul de despăgubire. Eu ce fac, aştept să se listeze FP, văd că în prima zi nu se listează la 1 leu o acţiune. Să spunem că am încredere în stat, mai aştept ceva timp şi apoi le vând şi mai ieftin", explică avocatul Iulian Lepa.

În această situaţie, spun avocaţii, sunt aproape 9.000 de foşti proprietari

Câţi au ales calea justiţiei pentru a-şi recupera pierderile?

„Foarte puţini. Din câte ştiu eu, la nivelul Bucureştiului dacă sunt câteva zeci", spune avocatul Lepa.

Specialiştii avertizează însă că dreptul de a da statul în judecată se prescrie după cel mult trei ani de zile. Şi au trecut deja doi de la listarea Fondului Proprietatea.

Trebuie să lupţi cu un hoţ. Singura metodă, singura şansă este justiţia prin judecătorii cere judecă. Şi după cum am văzut, judecă drept", adaugă Alexandru.

Fondul Proprietatea a fost lansat în decembrie 2005 şi a fost creat pentru despăgubirea românilor ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri