Burduja: Curtea de Apel Cluj a respins o cerere de suspendare a autorizaţiei şi de oprire a lucrărilor la gazoductul Tuzla–Podișor

Data actualizării: Data publicării:
foraj offshore platforma petroliera neptun deep
Foto care are un caracter ilustrativ. Shutterstock

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat că magistrații Curții de Apel Cluj au respins cererea Bankwatch de suspendare a autorizației de construire și de oprire a lucrărilor la proiectul gazoductului Tuzla–Podișor, după ce Tribunalul București a respins în fond acțiunea Greenpeace referitoare la proiectul Neptun Deep.

Lucrarea la gazoductul Tuzla-Podișor este finalizată în proporție de peste 95% și „va aduce gazul din Marea Neagră în casele românilor”, ma spune ministrul Energiei.

„Am avut dreptate de la bun început susținând că aceste proiecte respectă toate procedurile legale, respectă standardele de mediu, iar acțiunile Bankwatch sau Greenpeace sunt doar manifestarea unor ambiții pe care, eu unul, nu le înțeleg. Pentru că singurii care pierd din astfel de acțiuni sunt, la finalul zilei, românii – prin întârzierea proiectelor, prin bani publici irosiți pe procese și resurse strategice care nu ajung să fie exploatate în interesul României”, a completat Burduja.

Ministrul PNL a mai spus că „astfel de blocaje nu reprezintă doar obstacole administrative”.

„Pot fi atacuri directe la securitatea noastră energetică și la dezvoltarea economică a României. Fiecare zi de întârziere înseamnă pagube financiare, dar și o amânare nejustificată a unor proiecte care ne fac bine nouă ca țară și ca națiune. Sunt proiecte strategice, cu impact direct asupra securității energetice, asupra prețurilor și asupra independenței noastre energetice. Sunt investiții care ne ajută să nu depindem noi de alții, să depindă alții de noi. Nu vom ceda în fața nimănui! Ne vom face treaba până la capăt pentru România. Mulțumesc echipelor de juriști de la Transgaz și de la Ministerul Energiei, cu deplină încredere în justiția română, care a făcut din nou dreptate. Indiferent de piedici, vom face întotdeauna ceea ce trebuie. Pentru că securitatea energetică nu este negociabilă. Înainte, împreună”, a conchis Sebastian Burduja.

În aprilie 2024, Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a dat startul construiriiconductei Tuzla – Podișor, prin care gazele din Marea Neagră vor putea intra în sistemul național de transport.

Lucrările la conducta Tuzla – Podișor sunt executate de compania Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi Turci și vor fi finalizate înainte ca Petrom și Romgaz să înceapă extracția din zăcământul Neptun Deep.

Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre și primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România, potrivit site-ului OMV Petrom.

Cu un volum total de gaze naturale estimat la 100 miliarde metri cubi, Neptun Deep va poziționa România drept cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producția estimată este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~30 de ori, mai spune sursa citată.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Drepturile de explorare, exploatare și producție pentru perimetrul Neptun Deep sunt deținute de OMV Petrom și Romgaz, fiecare cu o participație de 50%. OMV Petrom este operator în cadrul proiectului.

Pe 25 martie a.c., Romgaz și OMV Petrom au început forajul în perimetrul Neptun Deep, care deține rezerve estimate la peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Proiectul Neptun Deep reprezintă cea mai importantă investiție din sectorul energetic românesc, cu un buget estimat de aproximativ 4 miliarde de euro.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
La ce temperatură să setezi aerul condiționat în mașină vara. Scade consumul cu 30% dacă respecți această...
Digi FM
Brad Pitt, de mână cu iubita sa, la restaurant în NYC. Ines de Ramon, șic într-o rochie mini. Alături de ei...
Pro FM
Tino, unul dintre gemenii lui Ricky Martin, cerere inedită pentru tatăl lui. Cum a reușit puștiul de 16 ani...
Film Now
Șarmantă și inteligentă. Ella Beatty, noua stea a Hollywoodului. Părinții ei sunt doi dintre cei mai...
Adevarul
Irlanda de Nord e în flăcări. Tunuri cu apă, cocktailuri Molotov, polițiști arzând şi avertismente: „Suntem...
Newsweek
Casa de Pensii are vești proaste. Plata unor pensii va fi întârziată în iulie. Care sunt motivele?
Digi FM
Soția lui Chris Hemsworth dezvăluie adevăratul motiv pentru care s-au mutat în Australia. De ce nu au ales...
Digi World
Mărturisirile emoționante ale unei femei care susține că a fost în moarte clinică timp de 24 de minute...
Digi Animal World
Cum îți dai seama că patrupedul tău are un accident vascular cerebral. Semnul pe care mulți îl ignoră
Film Now
Surpriză la Madrid. Johnny Depp și Penelope Cruz, împreună la muzeu. Reacția lui Orlando Bloom
UTV
Hara, iubita lui Iustin Petrescu, reacție fermă după acuzațiile de violență: „Am toleranță aproape spre zero”