C. Pîrvulescu, despre prima rundă de negocieri pentru procuror-șef european. Consiliul este în defensivă

Data publicării:
kovesi

Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European n-au ajuns la niciun compromis în privinţa primului procuror-şef european. Prima rundă de negocieri, desfăşurată azi la Bruxelles s-a încheiat fără rezultat. Nici o tabără, nici cealaltă nu a vrut să comenteze lipsa de rezultat a discuţiilor de azi.

Politologul Cristian Pîrvulescu a spus într-o intervenție telefonică, la Jurnalul de seară, că „ar fi fost și greu să se înțeleagă la prima întâlnire, când fiecare din părți și-a expus punctul de vedere”.

„El era cunoscut în principiu, dar niciodată nu și-l comunicaseră reciproc. Consiliul a transmis Parlamentului rezultatul și faptul că este mandatat să susțină candidatul francez. Invers, Parlamentul a transmis rezultatul și că este mandatat să susțină candidata română. Parlamentul a insistat asupra transparenței procedurii pe care au folosit-o, în raport cu procedura Consiliului. Din ceea ce spun unii observatori care au participat la această negociere, Consiliul, reprezentat de trei ambasadori – al Finlandei, al Croației și al Portugaliei – este mai degrabă în defensivă”, a spus Cristian Pîrvulescu.

„Urmează o nouă întâlnire pe 27 martie, dar se estimează că va fi nevoie de cel puțin trei întâlniri pentru a se ajunge la un acord. Practic, astăzi s-au prezentat argumentele, urmând ca negocierea să se desfășoare începând cu 27 martie. Parlamentul a încercat, sugerând că există o lipsă de transparență la procedura Consiliului, să aibă un avantaj competitiv pentru a-și putea impune candidatul. Parlamentul a fost reprezentat atât de șeful Comisiei LIBE, cât și de parlamentari care s-au evidențiat în susținerea Laurei Codruța Kovesi”, a adăugat politologul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri