C. T. Popescu: Dacă este înlăturată Kovesi, asta înseamnă o mare victorie a taberei Dragnea din PSD

Data actualizării: Data publicării:
alt ctp

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi24 că  „Inspecția Judiciară nu are cum să nu fie influențată politic”, după ce a exercitat acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi Marius Constantin Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru săvârşirea unor abateri.

„Are un impact evident legat de contextul încăierării politicie din acest moment. Nu se poate judeca acum practic un astfel de gest al Inspecției Judiciare decât legat de taberele aflate în conflict. De asemenea, pe ținuta la secret a deciziei ministrului Justiției, în mod nejustificat. Faptul că, de două luni, ministrul face un joc cu presa de ațâțâre - o să spună el când a luat decizia - mi se pare inadminisibil, cu privire la revocarea doamnei Kovesi.

Citește și ”Miza asaltului împotriva lui Liviu Dragnea depășește granițele României”

Înlăturarea doamnei Kovesi de acolo depășește incompetența sau competența, abaterile disciplinare, ca acestea pe care le ia în considerare Inspecția Judiciară are o încărcătură politică uriașă. Dacă e înălturată, este o mare victorie a laturei Dragnea din PSD”, afirmă Cristian Tudor Popescu.

Întrebat dacă pune la îndoiala Inspecția Judiciară, Cristian Tudor Popescu, a declarat: „Inspecția Judiciară nu are cum să nu fie influențată politic. Acolo sunt niște oameni cu o anumită apartenența politică, așa cum sunt și în CSM, și în Curtea Constituțională. E vorba de faptul că instituțiile care ar trebui să fie independente de convulsiile politice, e foarte probabil să fie afectate de aceste influențe politice. Aceste acuzații vor fi judecate de CSM și ce decizie se va lua.. asta e.”

„Avem în clipa de față o instituție reper în România care să spunem că judecă independent de politic? Avem un echivalent al comisiei de ancheta condusă de Robert Muller în SUA? Care taie în carne vie, indiferent la cel nivel, mergând până în vârful Casei Albe? După părerea mea, văd că toate instituțiile executive din România sunt infestate de politic”, precizează jurnalistul.

Inspecţia Judiciară (IJ) a exercitat acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi Marius Constantin Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru săvârşirea unor abateri.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea celor doi magistraţi.

Potrivit unui comunicat de presă al IJ, în cazul lui Kovesi, una dintre abaterile disciplinare se referă la 'manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în spaţiul media la data de 18 iunie 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri