C. T. Popescu: Să se mențină legea, cu condiția ca aceste cărți să aibă toate un supratitlu: 'Cum am furat'

Data publicării:
ctp

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi24 că nu înțelege cum cei nouă magistrați din Consiliul Superior al Magistraturii (care au votat pentru menținerea legii care le permite celor care scriu cărți în închisori să primească o reducere a pedepsei cu 30 de zile, n.r.) susțin „porcăria asta strigătoare la cer”.

Probabil că se știu cu niște muște pe căciulă și vor să pună deoparte niște bani albi pentru zile negre. Acești inși care au votat așa ceva probabil se gândesc că pot fi și ei luați mâine, poate ajung după zăbrele și atunci să beneficieze și ei de discount-urile astea de pedeapsă literare, științifice. Dacă ne gândim bine ce fac acești domni, asta se numește favorizarea infractorului. Această prevedere nu face altceva decât să înlesnească subminarea actului de justiție”, a completat Cristian Tudor Popescu.

Scriitorul a adăugat că nu sunt posibile niciun fel de norme. „O să stăm acum să apreciem subtilitatea plagiatului domnului Copos? Că am am văzut că am ajuns la considerații despre sexul îngerilor... un plagiat subtil! Da, nu e tehnica Ponta!”, a adăugat el.

Nu trebuie recompensată nici munca fizică, nici munca intelectuală cu scăderea pedepsei. Lăsând la o parte că nu sunt comparabile: pentru patru zile de muncă fizică se scade o zi, pentru o lucrare 30 de zile”, a subliniat jurnalistul, adăugând că munca trebuie recompensată cu bani.

Dacă alege să muncească trebuie plătit cu prețul corect. De asemenea, dacă dorește să scrie o carte în pușcărie nu are decât, dacă dorește să citească o bibliotecă nu are decât. Și după aceea să își vândă cartea și să ia bani pe ea, dacă poate”, a continuat Cristian Tudor Popescu.

Există o competență indubitabilă a tuturor acestor oameni și anume ciordeala. Acolo aș fi de acord să se mențină legea, cu condiția ca aceste cărți să aibă toate un supratitlu: 'Cum am furat'. Și să descrie respectivul cum a făcut, de unde s-a inspirat cu bibliografie, cu aparat critic, comparatisme, metoda cutare, metoda cutare. Și aia e lucrare științifică și cu siguranță acolo respectivul este competent”, a mai spus jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu a vorbit şi despre suspiciunile de plagiat care planează asupra unora dintre lucrările elaborate în închisoare:  „Chestiunea plagiatului e în sine discutabilă, după cum știm de la celebrele lucrări de doctorat, unde încă nu s-au stabilit condițiile retragerii titlului de doctor, încă nu avem o hotărâre finală în direcția asta. Dar, repet: dacă lucrarea are titlul „Datul cu jula – teorie și practică” sau „Fenomenologia manglelii”, acolo nu mai încape, domnule, niciun plagiat! Acolo cu siguranță vom avea operele originale ale acestor domni”, a conchis Cristian Tudor Popescu. 

Citiți și

Scriitori din închisoare | Președintele CSM, explicații pentru avizul negativ al CSM

Verdict: George Copos a plagiat "subtil"

Scriitori în penitenciare. În primele șapte zile din an, numărul lucrărilor științifice în pregătire a crescut de la 45 la 103

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri