Sari la conținut

CAB: Lia Olguța Vasilescu, fără control judiciar

Săptămâna trecută și Tribunalul București a decis ca Olguța Vasilescu să fie cercetată în libertate. 

Procurorii susţin că au formulat cererea pentru că, după trimiterea în judecată, Olguţa Vasilescu a încercat să îl discrediteze pe martorul denunţător şi a postat pe pagina ei de Facebook acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor.

Citiți și: Lia Olguța Vasilescu, despre denunțătorul din dosarul ei: Luăm în calcul să cerem o expertiză psihiatrică

Primarul Craiovei Lia Olguța Vasilescu a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru luare de mită, spălare de bani și folosirea autorității sau influenței pentru a obține foloase necuvenite. Lia Olguța Vasilescu a fost aleasă pe 5 iunie pentru un nou mandat la Primăria Craiovei.

De asemenea, tot în dosarul Liei Olguța Vasilescu au mai fost trimiși în judecată, sub control judiciar, administratorul public al Craiovei Radu Preda și rerprezentanta unei asociații non-profit Elena Popescu. 

Potrivit procurorilor, în campania electorală din 2012 pentru alegerea primarului Craiovei mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, Olguţa Vasilescu s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

Anchetatorii susţin că, în cadrul „donaţiilor”, estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, Olguţa Vasilescu a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash, plus încă 25.000 de euro, a căror provenienţă nu este stabilită, în preziua concertului din 14 mai 2012, unei persoane organizator evenimente.

Olguţa Vasilescu mai este acuzată că, într-un context diferit, în cursul anului 2014, a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non-profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Surse judiciare declarau pentru News.ro că Olguţa Vasilescu a fost susţinută în campania din 2012 ”cu materiale de publicitate achitate de firme”, iar ”camioane încărcate cu produse de publicitate electorală” circulau în Craiova conform indicaţiilor sale.

Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de Olguţa Vasilescu, procurorii au probe că Daniela Popescu, la instigarea lui Radu Preda, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, cunoscând că banii fuseseră primiţi ca mită.