Sari la conținut

CAB respinge contestaţia lui Voiculescu cu privire la raportul CNSAS în cazul lui Băsescu

Dan Voiculescu a contestat adeverinţa emisă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), conform căreia preşedinteleTraian Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii, scrie Mediafax.

Cea mai recentă adeverinţă emisă de CNSAS în cazul preşedintelui datează din 22 octombrie 2013, după ce au fost consultate note atribuite acestuia privind activitatea sa ca reprezentant al companiei Navrom. Verificarea preşedintelui Traian Băsescu a fost făcută în urma unei cereri din 5 decembrie 2012 a cotidianului Ring.

CNSAS a mai emis în 2002, 2004 şi 2006 decizii potrivit cărora Traian Băsescu nu a fost agent sau colaborator al Securităţii ca poliţie politică, decizia din 2006 fiind menţinută şi în 2009, ca urmare a verificărilor făcute cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

În cadrul celei mai recente verificări, în urma căreia a fost eliberată adeverinţa din 22 octombrie 2013, au fost identificate noi documente în două dosare care nu mai fuseseră procesate. Astfel, într-un dosar de 86 de file, al cărui titular este W.R., a fost găsită, la filele 2-4, o notă olograf, înregistrată la data de 6 iulie 1988 şi atribuită de ofiţerul care a înregistrat-o lui Traian B.

 Totodată, nota este atribuită prin coroborare reprezentantului Navrom în Belgia şi Olanda. În cuprinsul notei sunt consemnate tratativele duse în cursul lunii mai 1988 de reprezentantul Navrom cu firma G. În celălalt dosar, de 26 de volume, ce conţine documente privind supravegherea informativă a întreprinderilor româneşti şi străine care desfăşurau activităţi de import-export în Portul Constanţa, în volumul 21, la filele 334 - 335, a fost identificată o altă notă informativă, dactilografiată, înregistrată pe numele "Traian", la data de 25 septembrie 1989. În cuprinsul acesteia, se explică acţiunile întreprinse pe piaţa de navlosire în cursul anului 1989.