Camelia Bogdan vrea o asociaţie de investigatori care să vâneze banii din infracțiuni

Data publicării:
170222_CAMELIA_BOGDAN_PICCJ_08_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Fosta judecătoare Camelia Bogdan, magistratul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul ICA și care a fost exclusă din magistratură pentru că ar fi comis o abatere disciplinară, spune că și-ar dori să fie înființată o instituție a investigatorilor financiari. Aceștia ar putea identifica bunurile dobândite ca urmare a comiterii unei infracțiuni și ar putea desfășura acțiunea de recuperare a acestora.

170222_CAMELIA_BOGDAN_PICCJ_08_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Într-un interviu acordat postului tv online al grupului Rezistența, înființat de protestatari din Piața Victoriei, fosta judecătoare susține că, dacă ar exista voință politică, ar exista mecanisme pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție. Inclusiv mecanisme civile, adică o confiscare civilă, care ar avea ca unic scop aducerea la bugetul de stat a banilor „sifonați” de corupți.

„Mi-aş dori să înfiinţăm - şi analizez posibilitatea înfiinţării -, cu titlul de asociație profesională, a unei instituţii a investigatorilor financiari, ca profesie indepedentă. Mi-aş dori să fie acreditaţi la standarde internaţionale şi să existe posibilitatea de a fi utilizaţi în cadrul proceselor penale, ca experţi acreditaţi pentru procurori sau pentru judecători, cu misiunea de a identifica în mod efectiv produsul infracţiunii în vederea pronunţării unui ordin de confiscare, dar şi să desfăşoare această acţiune de recuperare a produsului infracţiunii cu titlu independent. O să analizez în ce măsură e necesară o modificare a legislaţiei pentru ca şi la noi, ca şi în alte ţări (...) să favorizăm aceste mecanisme civile, o confiscare civilă, să ne intereseze doar aducerea banilor la bugetul de stat. Și, dacă se poate stabili conform unui standard mai ridicat dovada cine anume a săvârşit actele, ar trebui să fie mulţumitor, dacă nu măcar banii efectiv sifonaţi, care se află în offshore-uri să fie aduşi la bugetul de stat”, a declarat Camelia Bogdan.

Fosta judecătoare mai spune că astfel de metode au fost folosite cu succes în alte state.

„Din punctul meu de vedere, nu există voinţă politică, deoarece am văzut că sunt ţări, precum Ucraina, după căderea regimului Ianukovici, care au apelat la investigatori FBI şi banii sifonaţi de către foştii dictatori, aflaţi în ţări precum SUA sau Anglia, au fost aduşi la bugetul Ucrainei”, a precizat Camelia Bogdan.

Interviul integral cu fosta judecătoare:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri