Camera Deputaților a respins, decizional, proiectul de lege privind amnistia şi graţierea

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila parlament plen buget inquam george calin 2019-02-15 GC vot buget 1-4023
Foto: arhivă Inquam Photos/George Călin

Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul legislativ privind amnistie și grațiere. Deputații au respins inițiativa cu 177 „pentru” respingere, un vot împotrivă și două abțineri.

Votul împotrivă a fost dat de deputatul PSD Gheorghe Șimon, iar cei doi parlamentari care s-au abținut au fost Adrian Solomon (PSD) și Ion Cupă (ALDE). Cătălina-Nicoleta Bozianu, de la PMP, nu a votat.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, în unanimitate, un raport de respingere proiectului legislativ privind amnistie și grațiere.

PSD și ALDE au stabilit, într-o ședință de coaliție avută săptămâna trecută, respingerea proiectului de lege privind amnistia și grațierea în Parlament

Pe 29 mai 2018, inițiativa a fost adoptată tacit în Senat, transmite Mediafax.

Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei şi graţierii prevede că „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, în completarea adusă articolului 37 din Constituţie cu un nou alineat 2¹.

O altă modificare viza interdicţia preşedintelui României de a acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie: „Preşedintele României îndeplineşte următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, potrivit modificării aduse articolului 94, litera d din Legea fundamentală.

În forma în vigoare, articolul 94, litera d). face referire doar la atribuţia preşedintelui de a acorda graţiere individuală.

Referitor la proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei şi graţierii, Ciolacu transmite că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adică în prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei. Social-democratul îşi doreşte ca la orice dezbatere cu privire la justiţie să fie prezente în mod obligatoriu instituţiile implicate, asociaţiile magistraţilor şi societatea civilă.

Editor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri