Candidații pentru funcția de procuror european susțin interviul la Ministerul Justiției

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader inquam octav ganea 20190219140524_OGN_4772-01
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Cei cinci candidaţi pentru funcţia de procuror european din partea României vor susţine joi interviul cu ministrul justiţiei, Tudorel Toader. România va trimite la Consiliul UE o listă cu trei propuneri pentru funcția de procuror european, din care va fi selectată una. 

tudorel-toader--govro
Cei cinci candidați pentru funcția de procuror european din partea României susțin interviul la Ministerul Justiției în fața unei comisii conduse de ministrul Tudorel Toader Foto: gov.ro

Cei cinci candidați sunt Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach şi Daniel Horodniceanu. Interviurile încep la ora 14:00. 

Marius Bulancea este șef la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA, iar Daniel Horodniceanu este fost șef DIICOT, căruia Tudorel Toader a refuzat să-i prelungească mandatul.

Cătălin-Laurenţiu Borcoman este şeful DIICOT Braşov, iar Laura Ecedi-Stoisavlevici lucrează tot în structurile DIICOT.

Elena Hach a candidat, în 2012, la funcţia de procuror general.

Interviul candidaţilor din partea României pentru Parchetul European era stabilit iniţial pe 22 martie, însă a fost reprogramat.

Selecţia candidaţilor din partea României pentru funcţia de procuror european a fost declanşată de Ministerul Justiției în data de 22 februarie.

Condițiile pentru a candidații la funcția de procuror european

Condițiile puse de Ministerul Justiției pentru cei care candidează la funcţia de procuror european sunt să fie cetăţean român, cu domiciliul în România, să fie procuror sau judecător cu o vechime în funcţie de minimum 15 ani, să fie procuror cu grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau judecător cu grad profesional de curte de apel, să aibă experienţă practică relevantă în sistemul judiciar românesc, să cunoască la un nivel tehnic avansat limba engleză sau franceză (cunoaşterea la nivel avansat a unei a doua limbi de circulaţie internaţională reprezintă un avantaj).

În urma susţinerii interviului, comisia de la Ministerul Justiției selectează trei candidaţi, care vor fi incluşi în lista cu trei candidaturi pe care ministrul Justiţiei o va înainta Consiliului Uniunii Europene. 

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Alegerea procurorului-șef al acestei instituții, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi, este o procedură separată.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Citiți și: 

Procedura pentru candidații naționali la Parchetul European, stabilită prin OUG

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri