Candidatul la șefia DIICOT propus de Toader nu știe limbi străine, dar vrea să facă un curs de engleză

Data actualizării: Data publicării:
felix oliver banila + octav ganea inquam 20180605094100_IMG_5205-02
Felix Bănilă, șeful DIICOT. Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

CSM a dat aviz pozitiv pentru procurorul pe care ministrul Justiției îl propune la şefia DIICOT. Trei ore a durat audierea lui Felix Bănilă, prim procuror la Parchetul din Bacău. Au fost multe întrebări, iar unele dintre răspunsuri au fost evazive.

felix oliver banila + octav ganea inquam 20180605093948_IMG_5172-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

- Cunoașteți o limbă de circulație internațională?

- Am câteva noțiuni de engleză, franceză și rusă. Nu pot spune că stăpânesc o limbă pentru a o înţelege perfect sau a mă exprima fluent.

Un curs de limba engleză este prioritatea candidatului la funcţia de procuror şef al DIICOT, după cum le-a mărturisit chiar Felix Bănilă procurorilor CSM care l-au audiat. Anchetatorul ştie însă şi ce îl recomandă pentru a conduce direcţia antimafia.

„Cei 22 de ani de activitate, experienţă profesională pe care am acumulat-o până la momentul de faţă”, susține Felix Bănilă, candidat la șefia DIICOT.

Felix Bănilă este absolvent de drept la Iaşi. A lucrat 12 ani la Parchetul din Moineşti, iar de şapte ani este prim procuor al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. La unele dintre întrebările care au legătură directă a spălarea banilor a evitat să răspundă.

- Ce e Moneywall?

- Această întrebare necesită un răspuns, dar vă mulțumesc că ați fost atenți şi m-ați așteptat până acum. Ar trebui să așteptăm rezultatul. Dacă voi fi cel numit, putem discuta pe marginea subiectelor profesionale.

Între Daniel Horodniceanu, care şi-a încheiat mandatul la DIICOT, dar a fost delegat să conducă parchetul încă şase luni, şi Felix Bănilă, Ministrul Justiţiei l-a ales pe cel din urmă.

„Avizul este consultativ. Eu voi trimite solicitarea către preşedintele republicii indiferent de aviz pentru că, repet, este consultativ”, a declarat Tudorel Toader.

Secţia de procurori a CSM a avizat favorabil candidatura lui Felix Bănilă la şefia DIICOT, deşi unii dintre membrii consiliului l-au criticat pentru modul în care s-a prezentat la audiere.

- Aţi avut un rechizitoriu de o pagină privind incendierea unei căpițe de fân, aşa cum zis domnul procuror Ban?

- De o pagină? Nu există. Vă mulțumesc. Nu comentez.

Avizul CSM a fost trimis ministrului Justiţiei şi urmează să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis, care are ultimul cuvânt în numirea procurorului şef al DIICOT.

Citiți și De ce nu s-a alăturat procurorul dorit de Toader la şefia DIICOT sutelor de procurori care cer independenţă: "Nu ştiu dacă era prudent pentru mine"

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri