Care sunt consecințele deciziei CCR privind completul de 5 judecători. Explicațiile juriștilor

Data publicării:
ccr

700 de dosare au fost soluționate de completurile de 5 judecători de la instanța supremă, în 2017. Digi24 a stat de vorbă cu mai mulți juriști pentru a afla care sunt consecinţele deciziei Curţii Constituţionale de astăzi și ce dosare ar putea fi afectate.

Părerile sunt împărțite în rândul specialiștilor în Drept, pentru că nu există încă o motivare a deciziei de astăzi, în care să fie menționate eventual și efectele acesteia.

Unii dintre juriști consideră că, indiferent de această decizie, hotărârile definitive pronunțate până astăzi de aceste completuri rămân valabile, pentru că hotărârile CCR operează pentru viitor.

Specialiștii în Drept se așteaptă la un val de contestații în anulare și de revizuiri, de căi extraordinare de atac impotriva hotărârilor date la cea mai înaltă instanță din România din 2014. Este vorba de mii de astfel de decizii. În jur de 700 au fost pronunțate numai anul trecut, dintre care peste 500 – în materie penală.

Și în materie penală au fost dosare interesante soluționate de Înalta Curte de Casație și Justiție. Printre acestea, dosarul referendumului pentru demiterea fostului președinte, Traian Băsescu, dosarul Gala Bute și unul dinte dosarele Alinei Bica.

În ceea ce privește efectele imediate, toate cauzele aflate pe rol în fața completurilor de 5 judecători vor fi reluate în cazul în care s-a început judecata. Printre ele se numără și dosarul lui Liviu Dragnea privind angajările fictive, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri